Utredning om bluffakturor mot flera Göteborgsföretag

Polisen utreder för närvarande en stor bedrägerihärva där framför allt småföretagare har mottagit bluffakturor och påtryckningar om betalning.

Polisens förundersökning har pågått sedan i september. Brottsrubriceringarna är grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri, och misstankarna riktas mot tre Göteborgsföretag som erbjuder tjänster inom upphandlingsområdet och de personer som är aktiva i dessa företag. Med stor sannolikhet handlar det om de personer som stod bakom European Tenders AB (Bevaka Upphandling) som gått i konkurs och Svensk Affärsförmedling, två företag som har fått mängder med klagomål riktade mot sig från framför allt småföretagare runt om i landet som har mottagit fakturor för tjänster de inte har beställt. Ett annat företag/varumärke som nämns i samband med dessa personer är Offertpro. Idag är samma personer involverade i Business Finder i Sverige AB (Bolagssidan) som också återfinns på varningslistor om oseriösa företag. Samma personer är också aktiva i Upphandlingsgruppen i Sverige AB (Tenders Daily).  Dessa två företag är fortfarande aktiva och har även de fått klagomål och är upptagna på varningslistor.

– Vi har fått in hundratals anmälningar, och sannolikt finns det även ett stort mörkertal där många andra har drabbats men inte polisanmält, säger Bengt-Åke Nilsson vid utredningssektionen i polisområde Storgöteborg.

Tillvägagångssätten varierar. Det handlar om allt från påhittade fakturor till dubbelfaktureringar och provabonnemang som visar sig vara svåra att säga upp. Gemensamt är att företagen har varit mycket offensiva i sina försök att få betalt och hotat med inkasso, kronofogde eller stämning till tingsrätten. Och i många fall fungerar påtryckningarna.

– De livnär sig på det faktum att många småföretagare är rädda för att drabbas av en betalningsanmärkning, vilket för många skulle innebära stora problem. Min uppfattning är att den rädslan utnyttjas helt skamlöst av de här företagen, säger Bengt-Åke Nilsson.

Tre personer med koppling till de aktuella företagen anhölls nyligen av åklagare, men är  släppta igen. I samband med anhållandet genomförde polisen husrannsakningar på flera adresser, där bland annat datorer togs i beslag. Det beslagtagna materialet analyseras för närvarande, och Bengt-Åke Nilsson ser optimistiskt på fortsättningen:

– Vi har goda förhoppningar om att kunna driva ärendet vidare till åtal. Det skulle naturligtvis vara en upprättelse för många av dem som är drabbade.

Förundersökningsledare i ärendet är kammaråklagare Stina Lundqvist.

Polisen uppmanar alla som misstänker att de är utsatta för ett bedrägeriförsök att göra en polisanmälan, samt att skriftligen bestrida fordran. Tips och hjälp finns bland annat på www.bestrid.nu, och Svensk handels hemsida.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements