Spelar ingen roll om skjutandet skadar Göteborgs varumärke

Största nyheten på GP på nätet idag är en artikel om hur skottlossningarna och gänguppgörelserna kan skada Göteborgs varumärke. Ärligt sagt. Var finns proportionerna?

Skottlossningarna och skjutandet i Göteborg uppmärksammas i stort sett aldrig utanför staden på västkusten. Internationellt är skjutandet på en nivå som inte ens räknas. Antalet mord på ett år är försumbart, kring 10, varav omkring hälften sker med skjutvapen, lite större andel under senare år. I den lika stora staden Baltimore är antalet mord per år över 200. 235 mord begicks i staden år 2013. Göteborg har en mordfrekvens (antal mördade per 100 000 invånare) på ungefär 2. Mordfrekvensen  i Baltimore är cirka 37.  En mordfrekvens på 2 är mycket lågt och det är i stort sett bara i nordvästeuropa så låga siffror kan hittas. Skjutandet i Göteborg är så obetydligt i det stora hela så jag tvivlar på att det påverkar nåt eventuellt ”varumärke”. Ingen bryr sig helt enkelt. Vilken stad som helst utanför Skandinavien och Benelux-länderna  är farligare.

Dessutom tycker jag inte att ”Göteborgs varumärke” är ett problem ens värt att uppmärksamma när unga män skjuts ihjäl. Det stora problemet i detta sammanhang är ju att unga män dödas, till och med sådan som inte är inblandade i brottslig verksamhet. Frågan är väl vad vi ska göra åt det problemet, hur vi ska få det därhän så att färre unga män mördas och skjuts ner. I det sammanhanget tycker jag nog att eventuella problem med skador på ett eventuellt ”varumärke” är bagateller.

Så hur löser vi då problemen med skjutandet? På kort sikt kan nog inget göras mer än att polisen försöker sätta dit dem som begår brott. Men det är ingen lösning, kommer inte att minska skjutandet. Fler på poliser kan vara bra på kort sikt, men det är heller ingen lösning utan bara en slags plåster på såren. Det kommer inte att minska skjutandet mer än tillfälligt. All lösningar som finns är långsiktiga. Arbetslösheten måste minska (glädjande nog minskar den kraftigt bland ungdomar just nu), trångboddheten och bostadsbristen byggas bort (på detta område händer ingenting) och ungdomar ges hopp om att det finns både bostad och arbete för dem i framtiden. Det är så attraktionen med gängen kan minskas. Det är så rekryteringen till gängen kan begränsas. Det är så skjutandet kan bli mindre.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements