All fler åtal mot försäljare av narkotika på nätet

Allt fler säljare av narkotika på internet identifieras och döms, Sverige ligger långt före andra länder i Europa gällande lagföring av brottet. Förra veckan åtalades en av de största svenska säljarna, och den här brottsligheten ska bli mer prioriterad av polisen.

narkotika på nätetPolisens uppfattning är att försäljningen av narkotika på internet fortsätter att öka, vilket breddar marknaden och gör den tillgänglig för fler grupper i samhället. Samtidigt visar statistik att bruket av bland annat cannabis och nya sorter av marijuana ökar, det gäller även beslag av kokain.

I dag väcks åtal mot tre misstänkta personer som sålt narkotika på nätet, där en av de största säljarna i Sverige ingått. Åtalet innehåller över 2000 dokumenterade överlåtelser av narkotika.

– Det här visar att vårt arbete ger resultat, och det är viktigt eftersom den här brottsligheten innebär att många far illa, särskilt yngre personer, då sajterna ofta riktar sig till unga, säger Kim Nilvall på polisens nationella operativa avdelning, Noa.

En metod som polisen använder för att minska försäljningen är att stänga ner internetsidor som säljer narkotikan. Bara under 2015 har polisens nationella operativa avdelning, Noa, tillsammans med polisregion Syd, stängt ner 87 sidor.

– Det händer att en del av dem som säljer narkotika startar upp nya sidor, efter att vi har stängt dem, men det tar lång tid att nå samma nivåer som innan våra insatser. Vi vill försvåra för dem som säljer och köper drogerna, och vi vinner ändå mycket på att stänga ner sidorna, säger Kim Nilvall.

Den nationella operativa avdelningen koordinerar arbetet, och har även internationella kontakter med FBI och Interpol vid bland annat gemensamma insatser. Fler och fler poliser i landet utbildats också i internetspaning, där handeln mot narkotika ingår som en del av arbetet mot brott på internet.

Internetrelaterade narkotikabrott kommer dessutom att bli ännu mer prioriterat i polisens arbete mot den organiserade brottsligheten.

Stort kunnande i flera polisregioner

En stor del av narkotikan säljs via krypterade sidor, på det så kallade Tor-nätverket, vilket försvårar polisens arbete. Trots det har bland annat polisen i södra Sverige erfarenhet av att hantera den här typen av ärenden på ett bra sätt.

– Det visar inte minst flera ärenden från i höstas som sammantaget innebar att fyra personer dömdes till fängelse för narkotikahandel på nätet, ett resultat som tillsammans med övriga ärenden i resten av Sverige gör att vi är bäst i Europa, säger Martin Lindahl som arbetar på underrättelseenheten i polisregion Syd.

De här fyra personerna dömdes till sammanlagt 23 års fängelse, och i de ärendena har polisen kunnat bevisa över 4600 överlåtelser av narkotika.

Polisen i region Stockholm hanterar också flera ärenden som gäller narkotikaförsäljning på nätet, i ett av dem väcktes nyligen åtal. I Örnsköldsvik pågår en utredning gällande liknande brott, och i polisregion Mitt har fem personer nyligen utbildats i internetspaning, för att på sikt kunna arbeta mer mot narkotikahandeln.

Polisen i Skellefteå arbetar just nu med ett ärende gällande omfattande handel med droger på nätet, flera tusen överlåtelser har gjorts, i både Sverige och andra länder. I det ärendet väcks åtal 10 juni.

Säljare och köpare går att spåra

På marknadsplatsen som kallats Silk Road 1, och som stängdes ner i oktober 2013, fanns över 100 svenska säljare. Av de 20 största så har 8 slutat sälja droger, och av de kvarvarande är samtliga 12 identifierade. 6 av dem har fått långa fängelsestraff, mot en väcks dagens åtal och mot ytterligare en är åtal nära.

– Både säljare och köpare av narkotika på nätet går att spåra, och kan ibland vara lättare att spåra än de på gatan, eftersom det ofta finns bevis i både datorer och i hemmet, säger Kim Nilvall

Polisen och domstolsväsendet ser allvarligt på den här typen av brottslighet, och straffsatserna är höga, då handeln bland annat bedömts som omfattande, välorganiserad och att den har ett tydligt vinstsyfte.

Utöver att utbilda fler poliser är tanken att även öka samarbetet med Tullverket och Åklagarmyndigheten för att minska den här handeln.

Läs även om en tidigare gemensam internationell aktion där flera svenska sidor stängdes ner.

Svensson/Polisen

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements