Felaktiga teorier om varför ”vita” flyttar från förorter

Del 4 av 4 i serien Den svenska arbetarklassen

I många svenska miljonprogramsförorter så domineras befolkningen av människor födda i andra länder och deras barn. Tidigare invånares och folk som bott där länge barn flyttar ofta därifrån vilket leder till att nya invandrare flyttar dit. Detta har lett till en rad teorier om varför det sker. Dessa teorier innehåller flera grundläggande antaganden som är fel. Från borgerligt håll heter det att denna ”white flight” orsakas av att välutbildade flyttar från förorten. Detta är helt enkelt ett felaktigt antagande.

Det har aldrig bott välutbildade i våra miljonprogramsförorter. Alltså har det aldrig funnits några välutbildade som kan flytta därifrån. Barnen till människor som bor i förorter har dock ofta skafatta sig en lite högre utbildning än sina föräldrar, men de har som vuxna oftast aldrig bott i nån miljonprogramsförort och väljer om de kan en bostad i nån annan typ av område. Det gäller till och med om de inte har högre utbildning än föräldrarna. Miljonprogramsområden betraktas av väldigt många som rätt kass att bo i helt enkelt. Andra typer av bostadsområden är helt enkelt mer attraktiva och de som har kontakter och möjligheter flyttar därför, oavsett utbildning. Att välutbildade flyttar är alltså en myt, ett påhitt. Dels har det aldrig funnits många i förorterna, dels är det inte anledningen till flytt.

I vänstern frodas ibland en annan teori. Folk flyttar för att de är rasister. Stödet för denna teori är ännu svagare än de obefintliga stöder för borgarnas teori om ”white flight”. Det är välbelagt att svenskar i mycket liten utsträckning agerar utifrån rasistiska motiv. Den överväldigande delen av svenskarna är inte rasister överhuvudtaget och inte ens de som kan sägas vara rasister har alltid rasism som bevekelsegrund för saker de gör. Folk flyttar därför de inte vill bo där de växte upp, för det var så kass. Folk flyttar för att skolan är kass att de heller vill bo i ett hus på landet, att de behöver en större lägenhet och de då kanske kan skaffa det i ett område som upplevs mer attraktivt osv. Rasism är en obetydlig, i stort sett helt ovidkommande anledning, till att folk flyttar från miljonprogramsförorter.

Det har dessutom alltid har sett likadant ut. Folk flyttar bort från miljonprogramsområden om de kan. Det gjordes på den tid när det var infödda arbetarklassmänniskor som flyttade in i stället och det görs idag när det är invandrare och flyktingar som flyttar in. De fattiga får alltid de sämsta bostäderna och bor alltid i de sämsta bostadsområden. Vilka som är fattiga varierar. Men i Sverige är det överväldigande antalet fattiga helt vanliga etniskt svenska och ”vita”. Arbetarklassen i Sverige är i huvudsak ”vit”.

Hammarkullen

Hammarkullen

I alla fall i Göteborg är också de flesta miljonprogramsförorter dominerade av ”vita”. Miljonprogramsförorter med inlandsfödd majoritet är Rannebergen, Angered Centrum, Södra Kortedala, Norra Kortedala, Björkekärr, Kaverös, Flatås, Högsbohöjd, Högsbotorp, Tofta, Rudddalen, Järnbrott, Frölunda Torg, Guldringen, Skattegården, Ängås, Grevegården, Kannebäck, Länsmansgården, Svartedalen, Södra Biskopsgården, Jättesten, Slätta Damm, Rambergsstaden, Tuve, Kärra, Brunnsbo, Backa, Skälltorp och Guldheden.

Med andra ord har nordöstra Angered, hela Kortedala, hela Högsbo-Frölunda-Tynnered, Hela Biskopsgården och Länsmansgården samt centrala Hisingen med undantag av Norra Biskopsgården, samt slutligen hela Backa-Kärra och Tuve en ”vit” majoritet. Mindre miljonprogramsområden i Askim (Pilegården, Kobbegården), Majorna, Masthugget, Olivedal och på andra ställen har också vit majoritet.

I Eriksbo är det 50-50 i Västra Bergsjön nästan 50-50 och i Hammarkullen likaså. Utlandsfödd majoritet finns enbart i Lövgärdet, Gårdsten, Hjällbo, Östra Bergsjön och Norra Biskopsgården som altås kan betraktas som de enda områdena med icke-vit majoritet. Av 38 större miljonprogramsområden har endast 5 stycken en utlandsfödd majoritet (inklusive den största gruppen, finnarna). Så mycket för ”white flight”. Segregation är inte etnisk i nån större utsträckning utan den är framförallt klassmässig.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

PS. Inräknat barn till utlandsfödda blir de majoritet utlandsfödda även i Västra Bergsjön, Eriksbo, Södra Biskopsgården, Ängås och Grevegården (delar av Tynnered). Sannolikt också i Södra och Norra Kortedala och Svartedalen. Men då ska vi komma ihåg att en mycket stor del av de utlandsfödda är finnar och en stor del är norrmän, danskar och tyskar. Dvs, de är också ”vita”. Sannolikt gör detta att vi ändå kan säga att de nämnda stadsdelarna med stor sannolikhet har ”vit” majoritet. Oavsett vilket har ändå en majoritet av miljonprogramsområdena en infödd ”vit” befolkning.

Series Navigation<< Det är arbetarklassen som är bortglömd, inte förorten
Advertisements