Åtal i omfattande narkotikautredning i Halland

Efter flera månaders spaning, utredning och analys av mer än 30 000 sms åtalas nu närmare 50 yngre män i en av de större narkotikautredningar som polisen i Halland arbetat med.

Sju personer i åldern 17–25 år betecknas som huvudmän och åtalas för grovt narkotikabrott. De är alla hemmahörande i Halmstad. De övriga som åtalas är personer som köpt narkotika av eller genom de huvudmisstänkta. De åtalas för narkotikabrott, innehav och eget bruk. Försäljningen har riktat sig mot yngre personer. Den yngste i utredningen som erbjudits köpa narkotika är 13 år.

Försäljningen har skett via sms som skickats ut till mängder av tilltänkta köpare. I sms:en angavs vad som för tillfället fanns till försäljning. När köparen via sms visat intresse för att köpa träffades de fysiskt och narkotikan överlämnades på olika platser i Halmstad.

Utöver de som åtalas i detta ärende kommer ytterligare ett antal unga män att åtalas separat för att ha köpt narkotika av de huvudmisstänkta. De kommer inte att kallas till huvudrättegången. Den redovisade förundersökningen omfattar mer är två tusen sidor utredningsmaterial.

– Vi har jobbat med det här ärendet sedan senhösten 2014 och har haft ett nära samarbete mellan flera olika enheter inom Hallandspolisen. Detta har bidragit till att utredningen kunnat fånga upp så många personer som varit inblandade i verksamheten, säger Cecilia Bergstén, chef för grova brottsgruppen i Halland.

Ärendet är ett av de större som utretts i Halland. Flera olika enheter inom Hallandspolisen har arbetat intensivt med ärendet. Som mest har ett 20-tal poliser arbetat med ärendet.

– Samverkan med socialförvaltningen har fungerat utmärkt i det här ärendet. De har fångat upp de ung-domar som är i behov av stöd från dem, säger Thomas Karlsson på grova brottsgruppen som handlagt ärendet.

I ärendet finns beslag av kokain och cannabispreparat (hasch och marijuana). I flera av beslagen fanns narkotikan paketerad i portionsförpackningar till försäljning.

– Det är påtagligt hur många personer som sköter sina studier och arbeten som har handlat narkotika på det här sättet, säger Thomas Karlsson.

– Det har varit ett intensivt arbete där ett stort antal personer har förhörts under utredningens gång och flera beslag är gjorda. Åtal är väckt och nu kommer det bli många rättegångsdagar i tingsrätten, säger åklagare Gisela Sjövall.

Svensson/Polisen

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements