Tiggeriförbud ger ökad kriminalitet

Del 2 av 6 i serien Tiggare i Skandinavien

Tiggarna i de tre skandinaviska huvudstäderna, Köpenhamn, Oslo och Stockholm lever under mycket olika villkor. I Köpenhamn är tiggeri förbjudet, i Oslo är övernattning utomhus förbjudet. Det har lett till att de som kommer från Rumänien för att försörja sig på gatorna i Skandinavien i de olika städerna har ganska olika social profil. I Köpenhamn har de genomsnittligt bättre sociala förhållanden i hemlandet och de är i huvudsak män. Andelen roma är omkring 80% i Stockholm men bara 50% i Köpenhamn.

Tiggeriförbudet i Köpenhamn och sovförbudet i Oslo har lett till en högre brottslighet bland rumäner som försörjer sig på gatan i de två städerna än i Stockholm. I Stockholm är brottsligheten i stort sett obefintlig. Brottsligheten är lägre bland romer än bland icke-romer. Brottsligheten är högst I Köpenhamn och i Oslo finns det vissa speciell grupper av romer som begår brott.

Samtidigt har en överväldigande del av de som försörjer sig på gatorna i de skandinaviska huvudstäderna aldrig begått brott och de försörjer sig inte på brott. De ser också ner på de som begår brott och de anses förstöra för alla andra som försörjer sig på hederligt vis. Det mesta tyder på att de som kan tigga är mindre benägna att begå brott:

Our combined data do shed some light on criminal activities, however. There are clearly subgroups of the population in all three countries that engage in petty crime, such as shoplifting and pick-pocketing, or who sell prescription drugs smuggled from Romania or stolen copper. There are several indications that such crime is most widespread and serious in Copenhagen, and least so in Stockholm. Our surveys also indicate that criminal activities are more prevalent among those who do not beg than among those who do. That does not mean that people who beg do not sometimes steal, but it shows that even if the authorities should succeed in eradicating begging, that would not necessarily eradicate crime within the homeless migrant population.

Tiggeriförbud gör att de som lever och försörjer sig på gatorna måste använda andra metoder än tiggeri för att skaffa pengar. Brott blir då en metod att ta till. Något som inte behövs om det är tillåtet att tigga. Ett förbud mot tiggeri tycks alltså medverka till att skapa ökad brottslighet istället för omvänt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Tiggeriförbud ger inte färre tiggareTiggare utnyttjas inte av kriminella ligor >>
Advertisements