Knarrholmen – från fattigas semesterparadis till reservat för rika

Del 2 av 2 i serien Sommaröar

Sommaröar

Knarrholmen är en liten ö i Göteborgs södra skärgård som skänktes av Axel Ax:son Johnson till Götaverkens arbetare. Till en början förvaltades ön av arbetarna själva, men med tiden så blev det svårt och fackföreningen tog över. Först bara IF Metall men senare också Handels. Stugorna på ön har använts av arbetare som inte haft egna sommarbostäder:

För 75 år sedan, 1940, skänktes Knarrholmen till Götaverkens arbetare. Det var skeppsredaren Axel Ax:son Johnson som ville tacka för de båtar arbetarna levererat till hans bolag. Under kriget användes ön av militären, men direkt efter krigsslutet gjordes den i ordning till ett semesterparadis med sommarstugor, dansbana, affär, restaurang och badbryggor.

I flera decennier skötte arbetarna om ön på egen hand. Varvskrisen innebar dock att ansvaret vilade på allt färre personer och i början av 1990-talet lämnades ön över till IF Metall. Tio år senare gick även Handels in som delägare.

KnarrholmenFörra året sålde fackföreningarna hela Knarrholmen till en exploatör som nu gör om Knarrholmen totalt. Från en ö för arbetare till en ö för folk med mycket pengar:

52 nybyggda hus och tio lägenheter växer fram i en första etapp. I lanseringen beskrivs området som att en paradisö håller på att växa fram. Men det kostar också en rejäl slant att bo där. Prisnivåerna för 86-89 kvadratmeter bostadsyta ligger på 3,5 till 8 miljoner kronor. Upplåtelserätten är bostadsrätter. För köparen tillkommer också en månadsavgift på lite över 1 000 kronor.

Urban Kullbo är försäljningsansvarig på byggföretaget BRA Bygg som köpte ön från fackföreningarna IF Metall och Handel förra året.

Han berättar att försäljningen startat i dagarna och att intresset har varit mycket stort.

Så gentrifieras då också arbetarnas semesteröar på samma sätt som många gamla arbetarstadsdelar i Göteborg sakta men säkert gentrifieras. Det är kanske ofrånkomligt, men samtidigt säger det något om vårt samhälle när arbetare trängs bort från attraktiva områden och hamnar ute i marginalerna. Det är som jag ser det ingen bra utveckling.

Vad jag kan utröna finns det dock en liten del av Knarrholmen med en tät fritidshusbebyggelse om inte omfattas av gentrifieringen. En del hus i det område som berörs verkar dessutom inte heller vara till salu. Så helt kört är det kanske inte för den lilla ön.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Sommaröar och andra öar
Advertisements