Bostadsbristen lukrativ för kriminella gäng

Den organiserade brottsligheten har på grund av en dålig eller snarare helt obefintlig bostadspolitik i Sverige fått en ny lukrativ bransch att verka i. Bostadsbristen har gjort att den svarta handeln med bostäder ökat i omfattning och blivit mycket lukrativ. Bostadsmarknaden har alltid varit intressant för kriminella och dessutom för fifflare av olika slag som exempelvis K.A. Andersson, Tobissons och Tibergs i Göteborg eller Folke Hannell i Stockholm. Men under senare år har bostadsmarknaden och den svarta handeln blivit en viktigt inkomstkälla för delar av den organiserade brottsligheten. Det menar i alla fall polisen i Stockholm enligt DN:

Handeln med svarta hyreskontrakt i Stockholm har blivit den organiserade brottslighetens nya, stora marknad.

Med hjälp av underrättelser och avlyssning har polisen kartlagt ett oönskat fenomen som omsätter miljarder.

– Enligt vår bedömning har den illegala handeln med hyreskontrakt blivit en allt större del av den organiserade brottsligheten i Stockholm.

– Det är en perfekt ”bransch”, dels för att tvätta pengar, dels för att komma åt attraktiva lägenheter innanför tullarna, säger Kristian Halldin, analytiker på polisens regionala underrättelsesektion i Stockholm.

I en precis färdigställd underrättelserapport beskriver polisen hur underrättelseinformation tydligt visar att ett flertal tongivande kända kriminella i länet är involverade. De fungerar såväl som svartmäklare, förmedlare och köpare.

Men samtidigt som uppläggen och handeln med kontrakten beskrivs som allt mer ”sofistikerade” så har den blivit allt mer våldsam.

– Det handlar om stora, snabba pengar att tjäna relativt riskfritt. Den icke-kriminelle person som kan tänka sig att köpa ett kontrakt bör vara medveten om att pengarna med stor sannolikhet går till organiserad brottslighet och att en sådan ”affär” kan innebära risk för hot och våld, fortsätter Kristian Halldin.

Enligt underrättelsesektionen har fem personer som mördades under förra året i Stockholm, olika grader kopplingar till svarthandeln med hyreskontrakt.

Fem personer ska alltså ha mördats i samband med svarta bostadsaffärer under förra året. En av de fem mördade är fastighetsägaren och mångmiljonären Michael Arbinge som mördades på Albano-området i norra Djurgården. Han satt skjuten i sin bil.

En annan mördad är en känd kriminell, René Akofely, bland annat för det misslyckade postrånet i Göteborg. Domen kring postrånet ledde till framväxten av ett nytt gäng bland kriminella i västra Stockholm och hans frånfälle underströk denna utveckling.

Vidare ska mordet på två personer i Axelsberg i september förra året ha samband med svarta bostadsaffärer. Där mördades en 28-åring som utretts i samband med mordet på Arbinge och dessutom dennes flickvän, Den 25 november sköts en man ned i Tureberg i Sollentuna. Han sköts med en Kalasjnikov och ska ha varit känd som svartmäklare. Han namn är eller kanske snarare var Elie Raymond Messo.

Polisutredningarna kring morden har lett till misstankar om omfattande svarta bostadsaffärer med kopplingar till 10 olika fastighetsbolag, ett femtontal svartmäklare, en ”vit” mäklarfirma och en kommunal tjänsteman:

Förutom de redan kända kriminella har underrättelsesektionen identifierat ett tiotal privata fastighetsägare och ett 15-tal svartmäklare, var av en har koppling till en ”vit” mäklarfirma. Snart fattas även beslut om huruvida en kommunal tjänsteman i Sundbyberg ska åtalas för mutbrott efter att det uppdagades att han som manipulerat med kötider och sålt hyreskontrakt.

Sammantaget hade mannen varit involverad i 150 byten och överlåtelser, men åtalet rör bara ett fall där mannen krävde 60.000 för ett kontrakt.

– Det ligger dessvärre i sakens natur att det är svårt att få folk att berätta. Dels kan själva komma att misstänkas för brott och dels är rädda om sina kontrakt, konstaterar Staffan Edlund, åklagare på Riksenheten mot korruption

Total beräknas svarta bostadsaffärer omsätta cirka 12 miljarder per år. Att svarthandeln med bostäder blivit så omfattande beror till stor del på att det inte finns nån bostadspolitik. När det inte byggs tillräckligt med bostäder blir det lockande att sälja och köpa lägenheter svart för stora pengar. Så fort det blir olaglig handel så är den organiserade brottsligheten involverad och när det blir stora pengar tar de över. Så har borttagna räntesubventioner för byggande av hyresrätter, bostadsbrist, skenande bostadspriser och bristfällig bostadspolitik lett till ökad brottslighet och till att den organiserade brottsligheten gynnats.

Det är precis som om den borgerliga regeringen arbetade utifrån en beställningslista från de kriminella gängen. Privatiseringar, avregleringar och upphandlingar på andra håll har gynnat den organiserade brottsligheten och det har även den privatiserade och avreglerade bostadsmarknaden gjort. Socialdemokraternas politik är inte mycket bättre. Istället för att göra det svårt för gangsters i bostadshandel, vård, assistentverksamhet etc så försöker de istället klämma åt de allra fattigaste i samhället. Prioriteringarna verkar onekligen rejält fel.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Bostadsbristen lukrativ för kriminella gäng”

Kommentarer inaktiverade.