Frihetsflottan III tar ut kursen mot Gaza

Fredagen den 26 juni 2015, avgick fyra båtar ur Frihetsflottan III från den sista europeiska hamnen med kurs mot Gaza. Genom ickevåldsmotstånd kommer de att utmana den olagliga blockaden av den palestinska Gazaremsan, som nu är inne på dess nionde år, genom att gå från internationellt vatten direkt mot palestinskt vatten.

Ship to Gaza

Frihetsflottan beräknas nå Gaza de närmaste dagarna. Bland deltagarna ombord finns drygt femtio människorättsaktivister, journalister, konstnärer och politiska företrädare från sjutton olika länder.  Detta är den tredje Frihetsflottan, utöver nio enskilda båtar som tidigare gjort försök att segla till Gaza. I början av 2008 lyckades flera av dem komma fram till Gaza Citys hamn och återvända till Europa från sitt uppdrag: att överlämna förnödenheter och solidaritet till folket i Gaza.

En ombyggd trålare, Marianne av Göteborg, lämnade Sverige i maj för att ansluta till konvojen och har gjort flera stopp längs sin resväg runt Europa. Marianne har ombord solcellspaneler, som skulle kunna bidra till att lindra Gazas allvarliga problem med elförsörjningen, och medicinsk utrustning. Tre andra segelfartyg (Rachel, Vittorio och Juliano II) slår följe med Marianne för att försöka bryta blockaden av Gaza, i solidaritet med 1,8 miljoner palestinier I Gaza. Med olika strategier och olika resvägar kommer vi att fortsätta att segla till dess blockaden är hävd och Gazas hamn öppnas.

Dr Basel Ghattas, ledamot i israeliska Knesset, är ombord på konvojen, liksom Dr Moncef Marzouki, Tunisiens första president efter 2011 års folkliga resning. Parlamentsledamöter från Spanien, Jordanien, Grekland och Algeriet är också ombord tillsammans med Europaparlamentsledamöter. Tio delegater och besättningsmedlemmar har varit med på tidigare resor. Ombord finns medierepresentanter från Al Jazeera, Euronews, Maori TV (Nya Zeeland), Al-Quds TV, Channel 2 TV (Israel) och Russia Today TV, och ytterligare fler frilansjournalister.

Fler än hundra Europaparlamentariker har undertecknat ett brev till EU:s höge representant, Federica Mogherini, till stöd för Frihetsflottiljen och kräver att blockaden mot Gaza avbryts. Det är dags att säga ifrån: nu får det vara nog, och världssamfundet står i solidaritet med palestinierna i Gaza.

En fullständig lista på alla ombord finns på nätet.

– Under en längre tid på lördagseftermiddagen befann sig militära fartyg och spaningsflyg i närheten av Marianne, uppger Joel Opperdoes, kapten på Marianne.

Opperdoes berättar att ett oidentifierade fartyg och vad han bedömer som militära spaningsflyg under en längre tid på lördagseftermiddagen befann sig i närheten av Marianne. Besättningen kunde inte identifiera nationalitet på varken båtarna eller flygplanen.

– Vid 17-tiden idag försvann både fartygen och flygplanen och vi har inte sett något av dem sedan dess, säger kaptenen.

Marianne av Göteborg befann sig på lördagskvällen 279 sjömil från Gaza.

Svensson/Ship to Gaza

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements