Kidnappningen av Thomas Philipson

Del 4 av 6 i serien Kända kidnappningsfall i Sverige

År 1980 blev Thomas Philipson kidnappad. Eller rättare sagt. Ett par personer försökte kidnappa honom. Två män övermannade honom utanför hans bostad på Strandvägen i Stockholm och förde bort honom i en Volkswagen-buss. De sprayade honom med ammoniak och gav honom ett slag i huvudet. Han var arvtagare till Sveriges första Mercedesimportör, bilkungen Gunnar Philipson, och bror till kungavännen Anders Philipson. Han hade en förmögenhet på hundratals miljoner och hans mor Märta Philipson räknades vid denna tid som Sveriges rikaste person.

Hans privatchaufför och en granne följde dock efter kidnapparna så det hela utvecklades till en vansinnesfärd över planteringar, trottoarer och rondeller. De två kidnapparna övergav sanrta bilen, den en vid hörnet av Banérgatan-Valhallavägen och den andrae vid Karlaplan. Thomas Philipson kunde omtöcknad ta sig ur bilen. Han kördes av chauffören och grannen till sjukhus. En av kidnapparna kunder gripas efter ett tips. Han knöts till kidnappningsförsöket genom fingeravtryck på sprayflaskan som använts. Domen för brottet blev 7 års fängelse. Den andre kidnapparen hittades aldrig.

Andra källor: Andreas Utterström och Anna Wetterqvist, Schackspelaren, historien om kidnappningen av Fabian Bengtsson

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Kidnappningen av Ann-Marie EngwallKidnappningen av Alexander Åhman >>
Advertisements

One Reply to “Kidnappningen av Thomas Philipson”

Kommentarer inaktiverade.