Gemensamma universum – vanligt i SF och Fantasy

Shared universe som det heter på engelska, är skapade universa som delas av flera. En mängd olika författare, filmare, företag etc kan vara inblandade i skapandet av händelser, karaktärer och annat i det delade universat eller gemensamma universat. Det är mycket vanlig inom science-fiction och fantasy, men mindre vanligt i andra typer av romanförfattande även om det undantagsvis förekommer. Välkända gemensamma universum är Marvel Universe, DC Universe, Star Wars och Stark Trek. Andra välkända gemensamma/delade universum inom science fiction är Known Space, CoDominium, Asimov’s Foundation & Robots etc. Jag kommer att skriva en serie inlägg om detta på min SF-blogg Anarres under sommaren.

Gemensam universum i deckarlitteraturen är klart ovanligare men ett exempel finns från Sverige där Jan Guillou, Leif GW Persson och faktiskt också Henning Mankell skrivit böcker, TV-manus osv som utspelar sig i vad som visat sig vara ett gemensamt universum.

Det finns också en koppling mellan Ed McBains böcker om 87:e distriktet och TV-serien Dragnet. En stor del av böckerna har också filmats som långfilmer och TV-serier. De förekommer också som serietidningar, grafiska noveller. Stephen King har också skrivit en bok som utspelar sig i samma universum ocj McBains egna Matthew Hope-böcker från Florida är en del av samma universum, Steve Carella från 87:e distriktet är med i en av böckerna. Några avsnitt av Columbo baseras på ett par av böckerna, men de utspelar sig knappast i samma universum.

TV-serien Homicide: Life on the Street som utspelar sig i ett fiktivt Baltimore handlar om samma universum som sjukhusserierna Chicago Hope och St. Elsewhere samt polisserien Law & Order då personer från de olika serierna förekommer i de andra eller så nämns de på andra sätt. Det senare innebär att också TV-serierna Law & Order: Special Victims Unit, Law & Order: Trial by Jury, Law & Order LA, Law & Order: crominal Intent, Chicago P.D., Chicago Fire, New York Undercover, Deadline, Conviction, In Plain Sight och Jo utspelar sig i samma universum liksom The X-files och Arrested Development.

Uppenbart är att de olika CSI-tv-serierna, Crime Scene Investigations (CSI), CSI Miami, CSI New York och CSI Cyber utspelar sig i samma universum. Dessutom utspelar sig polisserierna Cold Case, Without a Trace, TV-serien Two and a half men, filmen Due Date. Det finns också ett antal dataspel, böcker med mera som tar sin utgångspunkt från CSI-serierna.

Ytterligare ett exempel är Hawaii Five-0, den nya serien som gjorts med start år 2010. Denna serie utspelar sig i samma universum som NCIS: Los Angeles. Därmed hamnar också tv-serierna NCIS, NCIS: New Orleans, JAG, First Monday, Yes Dear och Scorpion.

Avslutningsvis så utspelar sig TV-serien Sons of Anarchy i samma universum som TV-serien The Shield.

Gemensamma universum är uppenbarligen inte helt ovanligt i TV. Men verkar vara det på annat håll förutom när det gäller SF och fantasy.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements