Slarv från polis och åklagare har orsakat gangstervåld

Malmö har under senare tid drabbats av en rad skottlossningar och bombdåd. Några av dessa är kopplade till rättegången kring bombdåden mot Victoria Park. Bombdåd som eventuellt, i likhet med en härva av mord i Stockholm, har kopplingar till svart förmedling av bostäder etc. Skottlossningarna och bombdåden i detta fall har utlösts av polisen i samband med rättegången mot de som sprängt bomber i och vid Victoria Parks områdeskontor på vissa håll i Rosengård.

Polisen avslöjade genom slarv identiteten på en uppgiftslämnare som inte var vittne. Det rör sig om en idag 32-årig person som hoppat av från gängkriminaliteten och som är aktiv i en organisation för avhoppare. Denne utsattes för beskjutning den 7 juni. Polisen har alltså genom slarv utsatt denna man för livsfara,

En son till en tidigare kriminell man har vittnat mot den man som är häktad för misstankar om att ha sprängt bomberna mot Victoria Park. Fadern är storebror till den ovan nämnde avhopparen och även han har lämnat uppgifter till polisen. Även i det fallet har polisen genom slarv avslöjat hans identitet och utsatta fadern för livsfara. Han var målet för skjutandet den 8 juni. Han har tidigare varit en ledande person i Lions Family och Black Cobra, två gäng som inte längre existerar. Hade nära kopplingar till och goda kontakter med M-falangen.

Den andra sidan i konflikten består också främst av två personer. Också det två bröder:

”Bombmannen”
Huvudperson i vinterns händelser på Ramels väg – vågen av attentat mot fastighetsbolaget Victoria park. Ledande bland kriminella på Herrgården. Hovrätten dömde den 20-årige mannen tidigare i år för medhjälp till rån, grov misshandel, medhjälp till grov misshandel, köp av sexuell tjänst, häleri och hot mot tjänsteman. Domstolen konstaterar att han har ”kriminellt tankemönster… kriminellt umgänge… kriminell livsstil”.
Victoria Park försökte länge vräka honom och hans familj på grund av brott och bråk, men det var först när en hyra betalades för sent som det lyckades. Greps i vintras för dåden och är den ende av sex som ännu sitter häktad. Har erkänt en av sprängningarna och säger att han ville hämnas på Victoria Park.

”Lillebroder”
Artonårig yngre bror till bombmannen. Är häktad misstänkt för mordförsök efter hämndattacken mot ett annat brödrapar på Ramels väg den 8 juni. Då greps han tillsammans med ytterligare 26 misstänkta, men är den ende som sitter kvar i häkte. Har förekommit i flera utredningar om våldsbrott. Dömdes i julas till en månads fängelse för grovt vapenbrott och olaga hot – i augusti 2014 hotade han flera män med pistol och sköt i luften för att skrämma dem, enligt domen. Har vänskapsband till den så kallade M-falangen i Malmös undre värld.

Bland de sex som är misstänkta för inblandning i bombdåden mot Victoria Park finns också några äldre personer. Den direkta orsaken till bombdåden tycks ha varit att familjen som de två nämnda bröderna tillhör skulle vräkas.

Utöver skottlossningarna den 7 och 8 juni har det varit ytterligare ett antal dåd som inte har med rättegången om bombdåden mot Victoria Park att göra. De har snarare med personliga motsättningar och knarkaffärer att göra. Däremot har en av konflikterna som innefattar en skottlossning på Seved den 13 juni en koppling till M-falangen då en av de inblandade är en 29-åring är en ledande person i detta kriminella nätverk. Den andre inblandade och den som besköts är en ung kriminell från Sevedsområdet som redan som tonåring var ökänd från gänget som hängde på Rasmusgatan.

20 och 24 juni var det två incidenter med handgranater i Kroksbäck. Dessa ska ha med en konflikt kring knarkaffärer att göra och verkar vara en motsättning mellan personer som tidigare ingått i samma kriminella nätverk.

Det är allvarligt om polisiärt slarv utsätter uppgiftslämnare och vittnen för livsfara. Folk måste kunna ge uppgifter till polisen utan att bli avslöjade eller misstänkta för att vara ”tjallare”. Ska gängen kunna bekämpas är det nödvändigt att polisens informatörer och infiltratörer skyddas.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Slarv från polis och åklagare har orsakat gangstervåld”

Kommentarer inaktiverade.