Ryskt rykte om jordimport till Sverige har viss verklighetsbakgrund

I Ryssland sprids enligt DN ett rykte om att svartjord från Ukraina exporteras till Sverige. Det är sannolikt inte sant, men ryktet kan sägas ha en viss verklighetsbakgrund ändå. Svenskägda företag är nämligen stora markägare i svartjordsbältet, framförallt i Ryssland men också i mindre skala i Ukraina.

Det är alltså inte så att svartjord grävs upp och exporteras till Dalarna som en del ryssar enligt DN fått för sig. Utan det är så att jordbruksmark i Ryssland och Ukrainas svartjordsbälte köpts upp av svenska och svenskägda företag. Bland de som äger mycket mark i svartjordsbältet finns Kinneviksägda Black Earth Farming, svenska Agrokultura (som delvis har andra ägare numera), nordiska Trigon Agri och familjen Claesson.

Så ett rykte med viss verklighetsbakgrund är det frågan om. Men naturligtvis som med många rykten så har det blivit rejält fle och ganska bisarrt.

Svenskar har köpt och köper jord i svartjordsbältet i Ryssland och Ukraina. Men inte för att transportera bort den, utan för att tjäna pengar på den genom jordbruk.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements