Gängmord de senaste 10 åren

Tidningen GT/Expressen har gjort en undersökning av hur många mord med koppling till kriminella nätverk som drabbat Sverige den senaste tiden. Enligt uppgift började de med att undersöka uppemot 160 mord som skett de senast åren varefter de tagit bor det där gänganknytning inte kan påvisas. De har landat på 72 mord med gänganknytning.

Två städer sticker ut i materialet, inte helt förvånande Malmö och Göteborg. Men några mord som borde varit med är inte medräknade. Det gäller morden med koppling till svarta lägenhetsaffärer och fastighetsägaren Michael Arbinge. Eventuellt finns fleras om mord som nog egentligen borde varit med men som de inte tagit med av olika anledningar, men Arbingemorden är de mord som jag kunnat identifiera. De har en klar koppling till gängbrottslighet som jag ser det. Om de 5 morden räknas med så blir det totala antalet gängrelaterade mord 77 stycken och antalet som skett i Stockholm ökar. Sannolikt är det ändå fler. Göteborg och Malmö dominerar ändå klart. Det uppmärksammade trippelmordet i Uddevalla är inte heller medräknat och det är nog riktigt även om de inblandade personerna har kopplingar till personer som ingår i gängkonstellationer.

En som forskat kring ämnet är Sven Granath på Brå. Han tar i sin forskning upp 40 brott med dödlig utgång inom den kriminella miljön under perioden 1990–1996 samt 70 stycken under åren 2002 till 2008. En kraftig ökning med andra ord.

Några mord sticker ut och har troligen utförts av proffessionella inhyrda mördare, det gäller mordet på Xheladin Purava på Erik Dahlbergsgatan i Göteborg och mordet vid Sibbarps kallbadhus utanför Malmö. I bägge de fallen är det troligt att Naserligan i Göteborg deras allierade K-falangen i Malmö varit ute efter dem. Även morden på tre ledande medlemmar i det så kallade Backagänget. Dels mordet på Mohammed Selman i maj 2014, en av hans närmaste män i juni 2014 och hans lillebror i april i år. Arbingemorden i Stocholm bär också prägel av proffessionella inhyrda mördare, liksom flera av morden i den jugoslaviska gangstermiljön i Malmö, mordet på Ratko Djokic. Det finns säkert fler som jag nu inte kan påminna mig.

Samtidigt som antalet gängrelaterade mord ökat utgör de ändå en liten andel av det totala antalet mord. Det totala antalet mor i Sverige är numera omkring 70 stycken på ett år, för 10 år sen var det ungefär 100 på ett år. Gängmorden har varit 7-8 stycken per år de senaste 10 åren dvs ungefär 10% av alla mord som begås i Sverige är gängrelaterade. Det vanligaste mordet är fortfarande full man dödar annan full man med hjälp av en kniv.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements