Det finns ingen som tror att en som har svarta vänner inte kan vara rasist

Bland identitetspolitiska debattörer och tyckare finns det en hel del folk med helt bisarra idéer och tankar om vad andra människor (företrädevis ”vita” människor) tycker och tänker. I själva verket baseras mycket av deras tyckande på rena fördomar om andra. Det gäller en debattartikel av Jimmy Larsson i ETC  som slår fast ”Det är dags att döda vithetens myt om den svarta vännen som rasistiskt alibi.”.

Ärligt sagt tror jag inte det finns någon människa som tror att bara för att någon har en svart vän så innebär det att denne någon inte kan vara rasist. Uppfattningen om att denna myt finns är i sig sannolikt en fördom. Att argumentet används i rättssalar eller i diskussioner innebär inte att folk faktiskt tror på påståendet. Det innebär bara att de tycker det verkar vara ett bra argument i sammanhanget. Kanske kan nån i likhet med Jimmy Larsson blir lurad av argumentet.

Dessutom blandar Jimmy Larsson ihop begreppen. En person kan begå rasistiska handlingar, säga rasistiska saker etc utan att faktiskt vara rasist. Sannolikt även Jimmy Larsson. Det är en del av det som kallas strukturell rasism. Om det inte var så skulle det begreppet inte behövas. Även personer som inte är rasister kan alltså göra sig skyldiga till rasistisk handlingar vilket betyder att den som någon gång säger nåt rasistiskt inte behöver vara rasist. Men vi har alla fördomar. Det är oundvikligt. Det är sannolikt naturligt. Men ofta problematiskt ändå.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements