Domar i största cannabisodlingshärvan

I december förra året sprängdes en stor, i huvudsak vietnamesisk liga, som ägnade sig åt att odla cannabis i Sverige. Ligan ska enligt uppgift ha varit en stor leverantör av marijuana till kriminella nätverk på gatunivån i Majorna och Gårdsten i Göteborg och när de greps så innebar det störningar i knarkleveranserna till dessa två nätverk som sannolikt i Majorna-fallet ledde till att andra gäng försökte ta sig in på den lukrativa cannabis-marknaden i den centralt belägna och pittoreska göteborgsstadsdelen. Något som ledde till konflikter.

En stor mängd människor har åtalats  i ärendet och domar har fallit i flera omgångar i Göteborgs tingsrätt:

Ett stort antal personer misstänks för att på sex olika adresser i Väst- och Sydsverige och på en adress i Danmark ha anlagt och skött jätteodlingar av marijuana.

Enligt åklagaren har framställningen varit omfattande, välorganiserad och professionellt planerad.

– Det är villor, gårdar och andra fastigheter som i stor utsträckning har anpassats till odling av cannabis. Man har bland annat tjuvkopplat el och gjort större elinstallationer för att kunna ha belysning, värme och fläktsystem. Det är stora ombyggnader och kostnader det handlar om, en näst intill industriell verksamhet, säger Jonas Almström, åklagare vid Internationella åklagarkammaren i Göteborg.

Hittills har två personer dömts för inblandning i härvan och ytterligare 13 personer sitter häktade. På onsdagen väntas en tredje deldom falla.

– Alla dessa personer har kopplingar till varandra. Odlingarna är ledda av samma konstellation. Men de som hittills har dömts är de som skött odlingarna och befinner sig längre ned i kedjan, säger Jonas Almström.

De två männen, en 28-åring och en 45-åring, som hittills dömts för inblandning i målet är båda papperslösa immigranter. Enligt domen har männen haft underordnade roller i organisationen och inte själva tagit del av vinsten.

En av de män, en 39-årig man med svenskt ursprung, som förekommer i utredningen har dömts tidigare för samma brott, dvs storskalig odling av cannabis och distribution av marijuana. Annars är de flesta inblandade i härvan från Vietnam. Det gäller både högre upp i näringskedjan och bland de utnyttjade papperslösa på den lägsta nivån.

Det är inte första gången polisen avslöjar stora cannabisodlingar i Sverige men det är första gången de lyckats spränga ett nätverk som ägnat sig åt det i närmast industriell skala. Polisen menar att det blivit allt vanligare med cannabisodlingar i Sverige och att antalet odlingar kommer att fortsätta öka.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Domar i största cannabisodlingshärvan”

Kommentarer inaktiverade.