Dom i gängkriget i Göteborg

I juli för tre år sen mördades Diren Öz. Detta mord var inledningen till det krig mellan två gängfraktioner eller gatugäng i Göteborg, Vårvädersligan och Friskvädersnätverket, som kulminerat i år med skjutningen och dubbelmordet på en restaurang vid Vårväderstorget samt sprängningen av en bil i Torslanda. Det har dock skett lite fler mord och skjutningar också efter dessa händelser och sammanlagt sitter en lång rad personer häktade.

Av de ledande personerna i Vårvädersligan är en dömd för penningtvätt med mera, en annan död och en tredje häktad och misstänkt för grova brott. För morden på Vårväderstorget sitter tre personer med anknytning till Friskvädersnätverket häktade. Vad gäller Friskvädersnätverkets allierade i det så kallade Backagänget så är ledningen i den grupperingen utraderad genom mord och explosionen i Torslanda.

Lite i smyg har ytterligare en dom fallit. Mot en 19-årig släkting till Diren Öz och en granne till honom i Stockholm. I mars i år blev 19-åringen själv beskjuten i Stocholm. Av allt att döma tycks nittonåringen då ha bestämt sig för att hämnas på nåt sätt.

Han greps nämligen  i Göteborg i april efter att ha lämnat in en väska på ett hotell i centrala Göteborg. Han hittade sen inte kvittot och kunde inte lösa ut väskan vilket gjorde personalen misstänksam. De ringde polisen som hittade en mängd vapen i väskan, två AK 47 (Kalasjnikovs), en Tokarev kpist och en Scorpion dito, tre halvautomatiska pistoler av märkena Glock, Norinco och Zastava samt ammunition till vapnen. Dessutom innehöll väskan tre handgranater av den jugoslaviska modellen M75. Det är den typen av granater som verkar användas flitigt i Malmö för närvarande.

Nu har nittonåringen dömts i domstol. Till fängelse i två år för synnerligen grovt vapenbrott. Den första domen i Sverige för det brottet som är nytt, tillkommet efter en lagändring förra hösten. Hans granne ska snart åtalas för samma brott. Att de inte åtalades samtidigt berodde på att polisen inte hade tillräckliga bevis mot grannen, men nu har fått det.

Om nittonåringen tänkt använda vapnen själv eller om det handlade om en transport och leverans till någon annan har inte framgått.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Dom i gängkriget i Göteborg”

Kommentarer inaktiverade.