Skadestånd sätter dömda människor i skuldfällor

Många dömda personer döms till stora skadestånd. De flesta av dem har inte de pengarna och hamnar i en skuldfälla, Så länge de sitter i fängelse har de mycket små möjligheter att betal av på skulden. Att då skriva om att Hagamannen eller andra som fortfarande sitter fängslade inte betalar sina skulder eller inte vill betala sin skulder som DN antyder är bara löjligt. De kan inte betala sin skulder när de sitter i fängelse om skulderna är stora. Vilket de är för många grova brottslingar. Den så kallade Hagamannen betalar dock av så mycket han kan med de 100 kronor per månad han betalat under sin fängelsetid. Så han vill uppenbarligen betala sin skuld.

Många grova brottslingar kommer inte heller när de blir fria att kunna betala sina skulder. Det gäller exempelvis de skyldiga till Backabranden i Göteborg, John Ausonius eller Tommy Zethraeus. Om de börjar arbeta kommer en stor el av lönen att gå till att beala av skulderna. Det ser Kronofogden till. De tvingas leva på existensminimum vilket är något som i praktiken är omöjligt. Det kan i det läget vara smartare att istället fortsätta med brottslig verksamhet och skita i skulderna alternativt flytta till Thailand, Kambodja eller nåt liknande land där svenska myndigheter inte kan driva in pengar och arbeta där.

För många dömda innebär skulderna därmed att deras kriminalitet och utanförskap permanentas. Skulderna blir ett ok som gör att de inte kan komma tillbaks i ett liv utan brott. För våldtäktsmän är situationen kanske inte den att de fortsätter med brott för att det skulle ge dem bättre ekonomi. Deras brott har ju inte på något sätt skett för ekonomisk vinnings skull. De flesta av dem vill säkert, i likhet med Hagamannen, betala sina skulder.

Systemet med skadestånd så som det fungerar i de flesta länder är orimligt då det riskerar att permanenta brottslighet hos de som döms till stora skadestånd. Och permanentar det inte brottslighet så permanentar det istället fattigdom. Samtidigt är det rimligt att brottsoffer får skadestånd.

Kanske borde vi försöka fundera ut ett rimligare sätt för de skuldsatta att betala sina skulder. Samhällstjänst? Fast det blir ju en form av slavarbete då. Samtidigt får personen sin försörjning precis som i fängelset, arbetar av sin skuld och lär sig ett arbete samt kanske och förhoppningsvis får nya vänner som inte är kriminella. Men det är förstås väldigt olika för dömda våldtäktsmän, dömda rånare och mördare med anknytning till kriminella gäng och personer begått mord av rasistiska skäl som Ausonius.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements