Åtal i bluffakturahärvan kring Svenska Bolagsbasen AB

Idag förväntas kammaråklagare Magnus Pettersson väcka åtal mot 9 personer i den stora härvan kring blufföretaget Svenska Bolagsbasen. Fler än tusen personer har lurats av bedragarna som opererat med en rad företagsnamn. Tillslaget mot Bolagsbasen gjordes redan 2013 så polisutredningen har tagit lång tid och är mycket omfattande. Främst beror detta på att över 1000 målsägande hörts:

– Sex av dem åtalas för grovt bedrägeri, och tre för penninghäleri, säger åklagare Magnus Petterson, som blir tvungen att promenera bort till tingsrätten i Malmö och lämna in det mycket omfattande förundersökningsprotokollet.
– Filerna är så stora att de inte går att hantera i våra system, säger Pettersson.

Det stora antalet målsägande har krävt mycket arbete.

– Att höra de här 1 260 var ett utomordentligt stort åtagande för polisen och krävde enorma resurser. Sedan sade jag stopp, även om det var fler som betalat in pengar, säger Pettersson.

Totalt har 25 personer varit misstänkta för brott, men åtalet kommer bara att gälla nio. De andra har antingen befunnits oskyldiga eller så har brott inte kunnat bevisas.

Bolagsbasen ägnade sig bl.a. åt vilseledande Google-försäljning. Försäljaren inledde ofta samtalet med att meddela att din period har löpt ut och att du nu måste betala. Fakturorna var otydliga med text som ”Tjänsten du har valt löper på 1 månader. Den är löpande och förnyas automatiskt om den inte sägs upp”. Andra oklarheter existerade också på fakturorna. Organisationsnummer 556819-7353 som fanns på högra sidan av fakturan gick till JPA Nordic AB och postadressen Justitia Fakturaservice AB, BOX 4519, 203 20 Malmö nämns. Dessa bolag verkar inte haft något med Bolagsbasen att göra.

Vidare ”överläts” fakturorna till olika bolag på grund av att Bolagsbasen under lång tid inte var registrerat för näringsverksamhet:

  • Omniveta Fakturaservice med organisationsnummer 556742-8122.  Omniveta Fakturaservice ersattes i augusti 2012 med …
  • Bolagskonsulterna Invest Sverige AB (med organisationsnummer 556849-2564). Bolagskonsulterna Invest Sverige AB ersattes i september 2012 av vad som skrivs ut som…
  • Copeland & Partners. Bankgirot på de nya överlåtelserna gick enligt Bankgirocentralen till Pintus & Copeland AB med det angivna organisationsnummer 556723-3787 vilket gick till Bolagskonsulterna i Europa AB.

Omniveta verkar ha varit ett legitimt bolag utan koppling till Bolagsbasen medan de andra företagen sannolikt hade koppling. Bolagskonsulterna Invest AB bytte namn från Kalldrup AB till Bolagskonsulterna Invest i juli 2012 och ändade samtidigt adress. Detta företag stod bakom en annan bluffverksamhet, Mediahanterarna. ”Copeland & Partners” (Pintus & Copeland AB) var i själva verket Bolagskonsulterna i Europa AB med organisationsnummer 556723-3787. Två personer med namnen Copeland och Pintus satt 2007-2010 i styrelsen för Bolagskonsulterna Invest AB som då hade namnet Pintus & Copeland Konsult AB. Med start i december 2012 började också Bolagskonsulterna överlåta fakturor till Grind Finans som inte hade tillstånd att bedriva inkassoverksamhet och hade registrerade skulder.

En av de personer som nämnts i härvan kring Bolagsbasen har uppgetts vara medlem i den så kallade Ferrariklubben som uppenbarligen var en välkänd samlingsplats för mindre nogräknade affärsmän. Om denne man tillhör de åtalade eller inte är okänt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements