De feminister jag känner kämpar mot IS

Jenny Nordberg i SVD skrev en krönika om att feminister i Sverige tiger om Islamiska statens (IS) övergrepp mot kvinnor. Det är möjligt att liberala feminister (dvs främst F!-folk, socialliberaler, sossar och miljöpartister) gör det.

Samtidigt så vet jag ingen feminist på vänsterkanten som tiger om IS. De aktiva feminister på vänsterkanten jag känner eller känner till stöder för sin del kampen mot IS och den syriska regeringen samt kämpar mot alla former av patriarkalt förtryck inklusive förtryck från religiösa fascister som IS. Vänstern kämpar ju mot IS i Syrien och Irak, så självklart håller vänstern och vänsterns feminister inte tyst om IS och deras övergrepp som Jenny Nordberg och också Erik Helmersson i DN hävdar. Det finns också flera vänstergrupepr i Sverige som aktivt stöder motståndet mot IS och Assad-regimen i Syrien

Problemet är nog att Jenny Nordberg och Erik Helmersson antingen inte vet vad vänstern tycker och säger, förväxlar liberaler med vänstern eller medvetet vilseför läsarna om vänsterns åsikter. Det senaste känns faktiskt mest troligt för jag utgår ifrån att ingen av dem är ointelligent och därför har de inga problem att ta reda på vad vänstern faktiskt tycker om IS.

Att påstå de saker om IS om Jenny Nordberg gör i sin krönika är inte detsamma som att ställa sig på SD:s sida. Påståendena är inte heller fel och det är helt rimligt att kräva att feminister (av alla slag) kritiserar extrema religiösa fascister som IS och kritisera de feminister som inte gör det.

Samtidigt är Mellanöstern långt bort och det är orimligt att det som händer där skulle vara den viktigaste frågan för feminister här. För feminister här borde kampen mot det hedersförtryck som extrema islamister (eller de som anser sig vara det) ägnar sig åt i en del förorter vara viktigare än kritik av IS agerande i Syrien och Irak. Detta även om det senare naturligtvis är horribelt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “De feminister jag känner kämpar mot IS”

 1. Jag tycker du blandar ihop två företeelser. 1) Vad vänstern tycker om IS. 2) Vad vänstern tycker om kritiken mot IS. I detta fall gäller väl ursprungsfrågan nr 2? Att det finns starka krafter från vänstern (=socialliberala) som inte vill att SD skall få ”vatten på sin kvarn” är det ingen tvekan om.

  /*Faktauppgifter utan källa, borttaget*/ #AS

  Ingen förväxlar nog ”vänstern” med ”liberaler”. Men de delar ju den socialliberala grundsynen (även om det inte få genomslag i tex fördelningspolitik).

 2. Förstår inte riktigt den kraftiga reaktion, som Nordbergs krönika väckt. För mig finns det en poäng i det hon skriver. Det finns ett problem, och det är detta jag uppfattar att Nordberg syftar på, bestående i en rädsla att kritisera avskyvärda företeelser (motiverade av förvridna tolkningar av islam) utifrån risken att ”beblanda sig” med SD. Det vore förmätet att påstå att jag skulle ha en heltäckande översikt av vad som skrivs på ”feministiska” forum men utifrån det jag sett drar jag, precis som Nordberg, slutsatsen att IS kvinnoförtryck inte hör till de mest diskuterade frågorna.

  Ska man sedan vara riktigt ärlig så förekommer heller inte begreppet ”vänster” i Nordbergs krönika. Det hon skriver är:

  ”På Moderatkvinnornas hemsida nöjer de sig kort och gott med att önska alla besökare ”skön sommar!” Det går inte ens att räkna med Gudrun Schyman. På Feministiskt Initiativs hemsida handlar det om ”Ja till Fred! Nej till Nato!” och sedan ett invecklat resonemang om feministisk antirasism. Inte ett pip om att en helt ny sekt-utopisk civilisation håller på att byggas, där kvinnor är handelsvaror.”.

  Moderatkvinnorna är definitivt inte vänster och om de är ”feminister” (ett i och för sig mycket luddigt begrepp) kan med skäl diskuteras. FI är förvisso att anse som ”feministiskt”. Om partiet är vänster kan diskuteras. Att ändå vänstern uppenbart känner sig utpekade tyder på att frågan är obekväm.

  ”Samtidigt är Mellanöstern långt bort och det är orimligt att det som händer där skulle vara den viktigaste frågan för feminister här.”

  Så är det förstås men samtidigt är IS kvinnoförtryck så ofattbart stort och avskyvärt att de geografiska avstånden för mig har mindre betydelse. Kvinnoförtryck, som detta, måste mötas av en global reaktion.

  ”För feminister här borde kampen mot det hedersförtryck som extrema islamister (eller de som anser sig vara det) ägnar sig åt i en del förorter vara viktigare än kritik av IS agerande i Syrien och Irak. Detta även om det senare naturligtvis är horribelt.”

  Självklart är kampen mot hedersförtrycket, som ju förekommer mitt ibland oss, viktig. Även detta är tyvärr en obekväm fråga för vissa delar av vänstern. Amineh Kakabavehs synpunkter på den patriarkala förortsproblematiken slogs ganska brutalt ned av vänsterpartiets ledning. Ännu ett exempel på att delar av vänstern har en stor oförmåga och rädsla att närma sig detta slag av samhällsproblem.

  1. I Nordbergs krönika förekommer inte ordet vänster, men hos Helmersson förekommer det. Jag ser inga egentliga problem med Nordbergs krönika heller, men däremot stora problem med Helmerssons artikel.

Kommentarer inaktiverade.