Serneke slår nytt svartbyggerekord

Byggbolaget Serneke (Serneke Group AB) som är på väg att börsnoteras har lyckats med ett konststycke. De har har lyckats med ett svartbygge på 5 000 kvadratmeter i Gårdsten i Göteborg. Bygget är en ny logistiskcentral för Göteborgs Lastbilscentral (GLC) som är tänkt att bestå av fyra byggnader. Bara två av byggnaderna har än så länge bygglov, men Serneke har påbörjat bygget av alla. Det hela är sannolikt svenskt rekord i svartbygge (i all fall rekord i Göteborg) och för de flesta myndighetspersoner i Göteborgs kommun helt obegripligt. Efter ett anonymt tips åkte stadsbyggnadskontorets handläggare ut för att kontrollera bygget:

– Efter anmälan åkte vi ut till platsen och upptäckte att byggnation av samtliga hus har påbörjats och att hus C och D i stort sett är klara, säger Simon Edman Lekemo, tillsynshandläggare på Stadsbyggnadskontoret.

Det handlar om en kontorsfastighet på fyra våningar och en stor lagerlokal.

– Såvitt jag vet så är det här det största bygget som har passerat det här huset utan bygglov, säger Edman Lekemo och fortsätter:

– Vanligtvis hanterar vi ärenden där någon kanske har börjat bygga en villa på 110 kvadrat utan bygglov, här handlar det om cirka 5 000 kvadratmeter.

Det bygglovsansvariga företaget, Gårdstens Lagerhus AB (ett dotterbolag till GLC) riskerar nu att få miljonböter då Stadsbyggnadskontoret sannolikt kommer att begära maxbeloppet på 2 225 000 kronor. Hade det inte funnits en maxgräns för böter i sådana här ärenden hade beloppet hamnat på cirka 2,5 miljoner.

Serneke som påbörjat det enorma svartbygget skyller för sin del på kommunen vilket framstår som löjligt. Allt har inte varit klart för bygget och det är Serneke och GLC:s ansvarar för allt är klart innan de börjar bygga. Serneke har börjat bygga innan alla papper var klar. Det är inte tillåtet och därför har Serneke Group AB nu blivit skyldiga till att ha påbörjat bygget av ett av Sveriges största svartbyggen även om de formellt skyldiga är GLC och deras dotterbolag Gårdstens Lagerhus AB.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

Ett Svar på “Serneke slår nytt svartbyggerekord”

Kommentarer är stängda.