Gorbyligan

Del 24 av 27 i serien Svenska gangsters genom tiderna

Gorbyligan kallades så då de vid ett uppmärksammat rån använde gummimasker föreställande den ryske presidenten Gorbatjov. En av de personer som ingick i Gorbyligan var Anders Magnusson. Han föreläser numera för poliser och andra om hur han lämnade sitt kriminella liv. Men tidigare i hans liv var det annorlunda. När det berömda rånet med Gorbatjov-masker ägde rum hade han i 4 år levt på kassaskåpskupper, stölder och rån.

Rånet som ligan blev mycket kända för ägde rum den 2 januari 1991. Anders Magnusson och en av hans kumpaner såg till att de blev kvarglömda och inlåsta i bankvalvet på SE-banken vid Odenplan i Stockholm. Sannolikt hade de ytterligare en kumpan som stängde in dem i ett ventilationsutrymme ovanför bankfacken i bankvalvet. När bankvalvet stängde började de systematiskt att tömma bankfack efter bankfack. Till sist hade de plundrat över 100 fack på smycken, guld, värdepapper och pengar. De hade även lyckats öppna bankens egna värdeskåp. Allt föstes ner i stora hockeytrunkar. När personalen strax före klockan nio morgonen därpå öppnade valvet rusade Anders Magnusson och den andre rånaren ut och upp för trappan, iklädda Gorbatjov-masker och med vapen i hand. Ute på gatan sköt de sedan tre skott mot en bil när ett vittne försökte följa efter dem. De försvann med sitt byte, tre väskor som vägde över 40 kilo styck och som bland annat innehöll över tio miljoner kronor i kontanter.

Anders Magnusson blev snart efterlyst för rånet mot SE-banken och ett rån mot en konsthandlare i Stockholm. Han greps i Malmö när han förberedde ett rån mot en av Riksbankens värdetransporter. Hotellpersonalen på hotellet fattade misstankar mot honom och han greps av polisen:

Själv befann han sig i Malmö för att reka inför nästa stora kupp – mot en riksbankstransport. Och de hade god hjälp av folk på ”den lagliga sidan” i samhället.

– Vi hade poliser som buggade polishuset åt oss med avlyssningsutrustning. Väktare som tipsade om körningar. Folk på bankernas utlandsavdelning som hjälpte till med transaktioner.

– Det var nästan lite läskigt. Man satt där som spindeln i nätet, berättar Anders Magnusson.

Men kuppen mot riksbanken hann aldrig genomföras. Hotellpersonalen i Malmö hade blivit misstänksam, sedan de strött pengar runt sig, och kontaktade polisen.

– Vore det inte för kokainet skulle jag nog ha klarat mig ute längre.

På hotellrummet fann polisen vapen, masker och annat som var avsett för det nya rånet.

Under transporten till häktet i Stockholm rymde Anders Magnusson, men han kunde snart gripas i en villa i Stockholm. Han dömdes till fängelse i 6,5 år för för grovt rån och förberedelse till grovt rån.

I fängelset slutade han missbruka droger och när han kom började han förändra sitt liv. 2003 grundade han det egna företaget Svenska Institutet för sorgbearbetning. Vilka de andra i ”Gorbyligan” var är inte känt för mig, men det har inte gått lika bara för dem alla som för Anders Magnusson:

Gänget han utförde Gorbyrånet med representerar till viss del, sorgliga minnen.

– En har tagit livet av sig, en har inte varit i Sverige på 15 år för han är efterlyst av Stockholms undre värld – skulder – och en har, precis som jag, brutit med det gamla livet.

Livet efter Gorbyrånet ledde till en helt ny status. Tips flödade in om potentiella rån och brott som skulle leda till pengar, både från poliser och andra kriminella.

– Man hamnade i ett extremt informationsstim och tillsammans med kokain så kände man sig odödlig. Polarna kallade mig för ”dårarnas dåre” vilket jag bara tyckte var bra. Det var inte starkast som bestämde – det var galnast.

Blöta kvällar på Stureplan, alkohol och droger, svartkontrakt på lägenheter och resor ledde till att han slutligen fick sälja av de sista Breitling-klockorna och guldhalsbanden. Men nya planer smeds konstant för att få in mer pengar. Slutligen var det en kille i gänget som greps av polisen och golade. Anders Magnussson åkte dit, fast inte för Gorbyrånet utan ett annat rån han hade planerat utföra – och dömdes till 6,5 års fängelse.

Den vän från ”gorbygänget” som flydde utomlands är fortfarande skyldig Anders Magnusson 2,3 miljoner, de sista pengarna från rånet. Men det finns inget ”ont blod” mellan dem, säger han och påpekar att han är glad över att det blev som det blev.

– Jag har kunnat bygga upp mitt nya liv på ärliga pengar i stället.

Förutom de ovan nämnda rånen gjorde sig Gorbyligan skyldig till fler rån. Ett rån som de misstänks ha genomfört var mot Handelsbanken i Södertälje, också det år 1991. Rånet visar stora likheter med rånet mot SEB. Rånarna lät sig bland annat stängas in i valvet:

Rånet var spektakulärt. De två rånarna gömde sig i bankvalvet under natten och länsade bankfacken.

När bankdirektören på morgonen öppnade valvet blev hon överrumplad och nedslagen med ett avsågat hagelgevär. Rånarna flydde på cykel med över fem miljoner kronor i en hockeytrunk.

En av dem som dömdes för rånet i Södertälje figurerade år 2001 i en svensk dokusåpa.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Ratko DjokicSkomakarligan >>
Advertisements