Marginalen Bank – en bank med tveksam verksamhet

Marginalen Bank är en bank som lånar ut pengar med hög ränta till folk som inte kan få lån i andra banker. Det är ofta folk som faktiskt inte borde få lån alls. Det är en riskfylld verksamhet och en slags ockerverksamhet. Men inte nog med det. Banken har varit när att förlora sitt tillstånd då dess ägare deltagit i beslut om att låna ut pengar till hennes och närstående personers bolag och verksamheter:

Finansinspektionen, FI, skriver i sin utredning, som SvD Näringsliv begärt ut, att Marginalen Bank har haft en bristfällig kredithantering vad gäller jävskrediter. Detta trots att man bara två år tidigare fick en anmärkning för just detta. FI slår fast att en kraftig reaktion därför är nödvändig, straffbeloppet blev därför hela 20 miljoner kronor. Enligt uppgift till SvD Näringsliv var FI dessutom extremt nära att dra in tillståndet för Marginalen Bank.

– I de fall FI väljer att sanktionera en bank med varning, i stället för anmärkning, har alltid återkallande av tillstånd övervägts, men inte utförts, som möjligt alternativ till sanktion, säger Caroline Rygaard, avdelningschef för tillsyn av kreditinstitut på FI.

Inspektionen skriver också att indraget tillstånd är det mest dramatiska ingripandet. Ett av skälen till att bara ge varning kan vara, som FI uttrycker det, att ”man från institutets sida inte förstod bättre när överträdelsen skedde”.

Av egen erfarenhet (jag är god man) vet jag att bankens service dessutom är helt under isen. En del personer en pratar med vägrar uppge sitt namn och vägra koppla vidare eller uppge namn och telefon till en överordnad vid missnöje med den service de gett. Det visar direkt på hur okunnig personal och usel service Marginalen Bank har. Usel service, ingen serviceanda och okunskap. Parat med tveksamma lån med ockerräntor till folk som inte borde få lån så har Marginalen Bank och liknande företag tagit över den roll som lånehajar som exempelvis Folke Hannell förr i tiden hade. Jag är inte ett dugg förvånad över att banken fått stora böter som ett resultat av att Finansinspektionen ansett att de skött sin låneverksamhet på ett felaktigt sätt.

Marginalen Bank ägs av Ewa Glennow via bolag och har en rad systerbolag i Sverige, Litauen, Lettland och Luxemburg. I styrelsen för ägarbolaget ESCO Marginalen AB sitter Ewa Glennow och Per Håkan Örtlund som suppleant. Ewa Glennow sitter också i styrelsen för fastighetsbolaget FastPartner AB och en mängd andra företag, däribland flera fastighetsbolag och finansbolag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements