Turistfällan Haga och den okunnige Björn Werner

Björn Werner är en person som skriver krönikor i GT. Han skrev nyligen en krönika om Haga i Göteborg som låtsas att det är gamla stan. På den punkten kanske han har rätt, men så många fler rätt finns inte i hans krönika.

Det mesta av Haga revs aldrig, vilket han påstår skedde. Det mesta bevarades. Norr om Haga Nygata är det allra mesta bevarat liksom det mesta söderut längs med Landsvägsgatans ena sida, på Mellangatan, Västra Skansgatan, Kaponjärgatans ena sida, Östra Skansgatans ena sida, Skolgatan och Husargatan liksom vid Skanstorget. Endast söder om Pilgatan och Frigångsgatan (liksom på dessa gator) samt väster om Landsvägsgatan och på Sprängkullsgatan söder om Haga Nygata revs det mesta. Det mesta i Haga är byggt kring sekelskiftet 1900 och renoverat på 1980-tal. Björn Werner verkar ha noll koll.

I Gamlestan som han tycker en ska se då Nya Lödöse låg där, dvs föregångaren till Göteborg finns dock inget att se. Definitivt inget från Nya Lödöses dar. Men jag undrar om han verkligen tror att det finns nåt att se från den tiden. Eller om det bara handlar om att han raljerar. Dessutom låg inte Nya Lödöse där i många hundra år som herr Werner påstår, utan bara i 150 år.

Vill någon se de äldsta bevarade delarna och gamla husen i Göteborg så är det varken till Haga eller Gamlestaden en ska bege sig. Det är till västra Nordstan och Inom Vallgraven, framförallt Lilla Torget, Norra Hamngatan och Södra Hamngatan. Där finns flera gamla 1700-tals hus och ett par gamla kyrkor liksom det välkända Kronhuset. De äldsta kyrkorna finns dock på annat håll, Härlanda kyrkoruin, Örgryte gamla kyrka och Lundby gamla kyrka för att nämna några av de äldsta är exempelvis från tidig medeltid. Den som vill se lite äldre hus för folk som inte tillhörde de allra rikaste bör bege sig till Stigbergstorget och Allmänna vägen. Där finns några av Göteborgs allra äldsta trähus.

Men jag är överens med Björn Werner om att Haga är en turistfälla som låtsas vara nåt annat än det är. Att göteborgare skulle tro på sagorna är dock inte sant. De flesta en möter på Haga Nygata på dan är besökare från andra länder så länge semestern i Europa pågår och det inkluderar också först halvan av september. Inte nog med att Werner har noll koll på Göteborgs historia han har noll koll när det är semester i Europas större länder.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Turistfällan Haga och den okunnige Björn Werner”

  1. Det är faktiskt så att bara 27,4 procent av bostäderna i Haga är från tiden före 1940. Hela 64,7 procent byggdes 1981-90. Allt enligt stadens statistik. Sedan är säkert de äldre kåkarna mindre än nybyggena, men så här ser det faktiskt ut. Jag blev själv förvånad.

    1. Bostäderna ja. Men det är inte samma sak som husen. En mycket stor del av bostäderna finns i de stora husen som byggdes väster om Landsvägsgatan och i helt nya kvarter som Haga Nygata-Husargatan-Haga Östergata-Skolgatan och söder om Frigångsgatan-Pilgatan (även nordsidan av de gatorna bebyggdes med nya hus). Alla nya hus är större än de gamla som finns kvar och innehåller alltså mycket fler lägenheter. Hur lägenheter som skapats i gamla hus vid ombyggnaden på 1980-talet räknas är också lite oklart. En del gamla hus blåstes ju ur och gjorde helt om inuti, med utsidan intakt.

      Statistiken som Bulver hänvisar till finns här:
      http://www4.goteborg.se/prod/G-info/statistik.nsf

Kommentarer inaktiverade.