Allt färre personrån i Göteborg

Enligt GP duggar rånen tätt i Göteborg. De blir enligt tidningen också allt brutalare. Det låter som om det blir värre och värre i tidningens artiklar. Men det är faktiskt fel. Antalet grova rån har på 4 år minskat med 20% baserat på siffrorna som GP också presenterar och som gäller första halvåret de senaste 4 åren. 2012 begicks 703 rån och 2015 bara 555.

Det sätt som GP presenterar nyheten om rånen är helt oseriöst. Artikeln som skrivits av den notoriskt oseriöse Joakim Magnå är djupt problematisk då den förespeglar och målar upp en falsk utveckling och skrämmer upp folk i onödan. Även andra journalister som skrivit om personrån den senaste tiden har dock gjort sig skyldiga till samma sak. Oseriösa och tendentiösa artiklar som vilseleder. För precis som med den totala brottsligheten i Sverige så minskar också antalet rån i Göteborg.

Det blir inte sämre, vilket är lätt att tro utifrån en läsning av GP:s artikel om personrån. Verkligheten är dock att antalet personrån minskar. Det blir alltså bättre. Vilket Magnå borde ägna sig åt att rapportera om istället för att frammana en falsk bild av verkligheten och skrämma upp folk i onödan.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements