Irene Huss – ett delat universum?

Filmerna om Johan Falk bygger på en verklighetsbakgrund som beskrivits i ett antal faktaböcker av olika slag. Leif GW Persson och Jan Guillou har skrivit en mängd böcker som utspelar sig i samma fiktiva universum. Helene Tursten, född i Göteborg och bosatt i Sunne skriver deckare som saknar verklighetsbakgrund och i ett universum som inte delas av någon annan författare. Men böckerna har varit förlaga för en rad framgångsrika filmer varav tre stycken inte bygger på böckerna vilket gör att det ändå handlar om ett slags delat universum. En sak har böckerna och filmerna om Irene Huss gemensamt med Falk-filmerna. De utspelar sig i Göteborg.

Böckerna,kriminalromanerna, deckarna om Irene Huss är:

Helene Tursten var också redaktör för antologin Svarta diamanter som gavs ut 2004 och har skrivit en av historierna i den samt Kvinnan i hissen och andra mystiska historier (2003) som innehåller en berättelse om Irene Huss samt Mina mindre mord och mysterier (2013) som innehåller fyra berättelser om Irene Huss.

De filmer som baserats på böckerna är följande:

De första sex filmerna samproducerades av ARD/Degeto Film GmbH i Tyskland, Kanal 5, Film i Väst, TV2 Norge, DR, MTV3, Nordisk Film, och Nordisk Film- & TV-fond. Angela Kovács i huvudrollen som Irene Huss fanns flera återkommande roller gällande Huss familj och arbetsplats: Reuben Sallmander (Irenes make Krister), Mikaela Knapp (tvillingdottern Jenny), Felicia Löwerdahl (tvillingdottern Katarina), Lars Brandeby (Irenes chef Sven), Dag Malmberg (medarbetaren Jonny), Anki Lidén (obducenten Yvonne), Emma Swenninger (medarbetaren Birgitta) och Eric Ericson (medarbetaren Fredrik). Den första filmen i serien, Tatuerad Torso, gick först upp på bio innan den släpptes på dvd. De resterande fem filmerna släpptes direkt på dvd vid olika tidpunkter.

Dessutom finns det tre filmer som inte är baserade på böcker om Irene Huss även om en av dem har samma namn som en bok som kom ut efter filmen har. En av de tre filmerna är dock delvis baserad på en novell av Tursten. Dessa tre filmer är:

  • 2011 – Tystnadens cirkel
  • 2011 – I skydd av skuggorna
  • 2011 – Jagat vittne

Stefan Ahnhem skrev manus till filmerna Tatuerad torso, Glasdjävulen, Den som vakar i mörkret och Tystnadens cirkel, Ulf Kvensler var manusförfattare till Den krossade Tanghästen och Guldkalven, Ulrika Kolmodin till Nattrond och Eldsdansen, Lars Bill Lundholm tillsammans med Jonas Cornell skrev manus till Det lömska nätet och I skydd av skuggorna medan Charlotte Lesche stod för manus till En man med litet ansikte och Jagat vittne.

Alla de sex filmerna som släpptes 2011 spelades in i ett svep år 2010 och släpptes direkt på DVD.  Samtliga huvudskådespelare utom Emma Swenninger (spelade medarbetaren Birgitta) återkom i dessa filmer. Swenninger hade i denna säsong bytts ut mot karaktären Elin Nordenskjöld, spelad av Moa Gammel. Även dessa filmer samproducerades ARD/Degeto Film GmbH, Kanal 5, Film i Väst, TV2 Norge, DR, MTV3, Nordisk Film, och Nordisk Film- & TV-fond.

Boken I skydd av skuggorna tycks dock delvis behandla en historia som påminner om historien i filmen med samma namn.

Dessutom har Helene Tursten skrivit en bok som utspelar sig i samma universum som Irene Huss-böckerna, men med en annan huvudperson, nämligen Embla Nyström som förekom i boken Det lömska nätet. Det är meningen det ska bli fler böcker om Embla Nyström efter den första som har namnet Jaktmark och kom ut 2014.

Jag har bara läst en av Turstens böcker, men borde nog läsa fler. Filmerna har jag inte sett, men det kommer jag nog att göra. Om jag kan hitta dem på nätet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements