Stort knarkpådrag på Brännö – rent slöseri med resurser

I söndags jagade Polisen ut till Galterö, invid Brännö och i praktiken en del av Brännö. Anledningen var enligt Göteborgs-Posten en ”knarkodling” som någon stött på. Nu var det inte direkt en knarkodling utan två cannabisplantor i plastbyttor som enligt en del uppgifter hittats av den relativt nyblivna brännöbon Anneli Hulthén.

Att flyga ut till Galterö med polisens helikopter för två cannabisplantor är onekligen att ta i för mycket. Det är svindyrt och det handlade ju inte direkt om att någon odlade cannabis för att sälja, utan snarast om att någon odlade för eget bruk. Vilket naturligtvis inte borde vara olagligt.

Och även om det för närvarande är olagligt så är det ett enormt slöseri med resurser att rycka ut med polishelikoptern för en sån sak. För mig är det obegripligt att Polisen gör så och obegripligt att någon som Anneli Hulthén ser till att orsaka ett sånt slöseri med pengar och resurser. Om det nu var hon som stötte på plantorna. Polisen och politiker, även före detta politiker, har betydligt viktigare saker att engagera sig i än någons privata cannabisplantor.

Frågan är om Hulthén (eller om det var nån annan) begripit vart hon flyttat. På Brännö har cannabis för eget bruk i praktiken alltid varit avkriminaliserat i likhet med många andra saker som att inte använda hjälm på mopeder, att skjutsa folk på lastmoppar, att köra moppe och golfbil med lite alkohol i kroppen osv. Som på de flesta öar om vi ska vara ärliga. Förutom det där med cannabis då, men det finns andra ställen där det i praktiken är likadant även på den punkten.

Det finns ingen misstänkt för brottet att odla två cannabisplantor står det i GP och sannolikt kommer aldrig nån att bli misstänkt heller. Annorlunda är det med den enligt media något större odling som tidigare i månaden hittades på Hönö. Där finns det två misstänkta, men inte heller det verkar handla om några storfräsare till brottslingar.

Hela helikopteraktionen är en bisarr illustration av hur befängd den svenska narkotikapolitiken är. Det är en ska värd att skratta åt. Tyvärr har den svenska narkotikapolitiken också betydligt allvarligare konsekvenser än en bisarr och dyr helikopteraktion.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements