Visst borde det byggas fler landshövdingehus

Adam Cwejman skrev häromdagen en ledare i GP om att det borde byggas fler landshövdingehus i Göteborg. Det vore förstås väldigt bra, och fint,  med fler landshövdingehus. I motsats till de flesta moderna punkthus, punkthus på rad som Kvillebäcken, moderna lamellhus eller punkthus i park så är landshövdingehusen smalhus med ljusa lägenheter och fönster åt två håll. Hus utvecklade för kvartersbebyggelse.

Landshövdingehus är också en symbol för Göteborg även om de inte bara finns i Göteborg utan faktiskt i flera andra städer i Västsverige som exempelvis Vänersborg såväl som i Alingsås och Mölndal. Också i Trollhättan finns landshövdingehus, men bara ett, i Lysekil finns några stycken och kanske finns enstaka landshövdingehus i några städer till. Landshövdingehus lär även finnas i Örebro så de är faktiskt inte ens något lokalt västsvenskt, även om de flesta finns i Västsverige.

Landshövdingehus Vänersborg

Landshövdingehus Vänersborg, hörnet Verkstadsgränd och Residensgatan. Foto: Harri Blomberg/Wikipedia

Intressant nog är också byggande av landshövdingehus på gång. Ute i Majorna vid Majstångsgatan och det har också byggts ett landshövdingehusliknande hus i hörnet av Buråsliden och Norra Krokslättsgatan i Burås i södra Göteborg. Tyvärr ska de nya husen vid Majstångsgatan inte byggas som hela kvarter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Visst borde det byggas fler landshövdingehus”

  1. Måste säga att jag gillar det nya området i kivllebäcken. Men smaken är som baken trots allt 🙂

Kommentarer inaktiverade.