Alternativa nobelpriset

2015 års ’Alternativa Nobelpris’ hedrar modiga och effektiva lösningar för att stärka mänskliga rättigheter och aktivt ingripa mot globala kriser.

Marshallöarnas utrikesminister som stämt världens kärnvapenmakter, en ledare för inuiternas ursprungsbefolkning som kämpar för att försvara Arktis mot klimathotet, en människorättsförsvarare från Uganda som arbetar mot hbtq-personers diskriminering, och en italiensk läkare som räddat livet på ett otal människor i krigshärjade områden är årets mottagare av Right Livelihood-priset, som ofta kallas ’Det Alternativa Nobelpriset’.

2015 års hederspris går till: Tony de Brum och Marshallöarnas medborgare ”för deras vision om en kärnvapenfri värld och modet att stämma kärnvapenmakterna för att inte ha fullföljt sina nedrustningsåtaganden enligt ickespridningsavtalet.” Tre pristagare delar lika på 3 miljoner kronor:

Juryn utmärker Sheila Watt-Cloutier (Kanada) ”för hennes livslånga gärning för inuiterna i Arktis och för att ha försvarat deras rättigheter till sin kultur och försörjning, där klimatförändringarna nu utgör det akuta hotet.”

Juryn hedrar Kasha Jacqueline Nabagasera (Uganda) ”för hennes mod och uthållighet, trots våld och grov förnedring, i arbetet för hbtq-personers rätt att leva utan fördomar och förföljelse.”

Gino Strada, medgrundare av Emergency, (Italien) hyllas av juryn ”för sin sällsamma medmänsklighet och enastående förmåga att erbjuda kirurgi och annan läkarvård av hög kvalitet till människor som drabbats av konflikter och orättvisor, samtidigt som han bedriver effektiva anti-krigskampanjer.”

2015 års Right Livelihood-pris tillkännagavs den 1 oktober av Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood Award Stiftelsen, och Dr. Monika Griefahn, ordförande för stiftelsen.

Ole von Uexkull säger: ”Årets Right Livelihood-pristagare arbetar för att skydda våra grundläggande rättigheter – vare sig det handlar om rättigheter för ursprungsbefolkningar, hbtq-personer eller alla människors rätt att leva i en värld utan fruktan för krigets fasor och klimatkaos. Pristagarna arbetar outtröttligt både vid frontlinjen och i rättssalar för att upprätthålla de värden som var grunden för bildandet av Förenta Nationerna för 70 år sedan. Under det här årets pågående humanitära kriser visar de på konkreta lösningar för de utmaningar vi står inför, från krig och klimatförändringar till fördomar och diskriminering.”

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements