Polisen stärker sin närvaro på Hulta och Hässleholmen i Borås

Efter skjutningen i Hässleholmen i Borås där två bröder blev skjutna har polisen beslutat öka sin närvaro i två Boråsstadsdelar, Hässleholmen och Hulta. På Hulta ägde det nyligen rum en skottlossning där en person på moped sköt mot en bil. Polisens satsning sker inom ramen för projektet Trygghet i Borås och polischefen Lena Matthijs i Borås menar att denna satsning varit ganska lyckad:

Enligt Lena Matthijs har hittills 18 straffår dömts ut under våren och fler åtal är på gång inom kort.

– Även om vi inte kommer fram i alla ärenden anser vi att lagföringen har betydelse och vi ser att gängen mattas när tongivande personer sitter inne.

– Under tiden då fyra personer var häktade eller efterlysta för skottet mot polishuset såg vi att det lugnade ner sig och sommaren på Hässleholmen var ovanligt lugn. Därför får vi envist fortsätta att försöka att få personer lagförda.

Men vissa uppmärksammade fall med gängkoppling kan definitivt inte summeras som lyckade. Rättegången om vinterns mordförsök på en pizzeria vid Fristadsvägen slutade med friande dom. Dödsskjutningen på Hässleholmen i mars är ouppklarad.

Och när förhandlingen om skottet mot polishuset slutade förra veckan bestämde tingsrätten att ingen av de två åtalade skulle häktas, vilket tyder på att de inte kommer att fällas för mordförsök.

– Varenda gång vi inte lyckas hela vägen är det en motgång och tyvärr är det så att vissa växer till sig om de inte blir lagförda, säger Lena Matthijs.

Hennes positiva attityd kanske är bra rent moraliskt för polisen och för allmänheten, men ärligt sagt verkar den något missriktad. Med tanke på att så många grova fall inte lett till några åtal eller vissa fall lett till friande domar förfaller hennes optimism lite överdriven.

Det två skjutna och skottskadade bröderna är välkända av polisen sen tidigare för en lång rad brott. En av dem har bland annat fällts för rån, övergrepp i rättssak och grov misshandel och den andre för grov stöld, narkotikasmuggling, dopningsbrott, med mera. Polisen uppger dock att de inte har några kopplingar till de kriminella nätverk i Hässleholmen och Norrby som länge haft en våldsam konflikt om knarklangning och annat.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements