Svenska terrorister och terroristdåd

Del 1 av 2 i serien Terrorism i Sverige

Terrorism i Sverige

Det första egentliga terroristdådet i Sverige i modern tid anses för det mesta vara bomben mot strejkbrytarfartyget Amalthea i Malmö natten mellan den 11 och 12 juli 1908. Bombattentatet mot Amalthea är utan tvekan att betrakta som ett terroristdåd, men frågan är om inte Martin Ekenbergs brevbomber med start 1904 borde betraktas som de första svenska terroristdåden.

Det värsta terroristdåd som ägt rum i Sverige är attentatet mot Norrskensflamman i mars 1940. Från andra världskriget finns fler våldsdåd som kan betraktas som terroristdåd, exempelvis Krylbosmällen, om det nu inte var en olycka.

Sedan får vi vänta ett tag, till Gunnar Ekbergs bombhot 1969 och till de många terroristbrotten på 1970-talet då det sker fler dåd än under något annat svenskt årtionde. Först gisslandramat på Jugoslaviska ambassaden 1971, kapningen av ett flygplan på Bulltofta 1972, ockupationen av västtyska ambassaden 1975 och planerna på att kidnappa Anna-Greta Leijon 1977.

Därefter har vi Lars Tingströms bomber på 1980-talet, flygplansbomberna 1986, Ausonius mord och mordförsök på invandrare i början av 1990-talet, den så kallade OS-bombarens olika attentat år 1997, Taimour Abdulwahabs försök till självmordsbombning år 2010, Peter Mangs mord och mordförsök på invandrare i Malmö, bomberna mot en SD-politiker i Västsverige år 2013, nazisten i Halland i år liksom rasisters, nazisters och högerextremisters mordbränder och på flyktingförläggningar på 1990-talet och i år. Osv.

Jag ska återkomma till de flesta av dessa dåd i separata inlägg i en exposé över terrorism i Sverige, en terrorism som i stort bär högerextrema förtecken och utförs av högerextremister. Undantagen är Amaltheadådet, västtyska ambassaden, kidnappningsplanerna av Anna-Greta Leijon och bomberna mot SD-politikern samt med Gunnar Ekbergs agerande som ett specialfall.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Series NavigationSvenska terroristdåd genom historien >>
Advertisements