Skolmassakrer är mycket ovanligt i Sverige

2004 greps en 16-åring i Malmö som misstänkt för att ha planerat en massaker på sin skola. 2001 knivskar en elev i Västermalmsskolan i Sundsvall två andra elever varav en dog. Detta är två av de händelser som liknar händelsen i Trollhättan. Men utan hatbrottsmotiv som en del av motivbilden och kanske utan att egentligen vara några så kallade skolmassakerfall. Det sistnämnda gäller också den enda skolskjutning vi haft i Sverige.

1961 ägde Sverige enda skolskjutning rum. I Thorildskolan (då Kungälvs läroverk) i Kungälv. Som det beskrivs på Wikipedia gick det hela till enligt följande:

Vid 23:30-tiden 4 mars 1961 dansade ett stort antal ungdomar i skolans gymnastiksal. Under sista dansen steg den 17-årige gärningsmannen Ove Conry Andersson in, drog upp en pistol och började skjuta vilt omkring sig. Ungdomarna sökte skydd under stolarna samt under en flygel. En del av flickorna började att gråta. Sju ungdomar skadades, varav den 18-årige Per Håkan Altvall så allvarligt att han senare avled. Offret hade träffats i magen av skotten. De skadade fördes först till ett klassrum och sedan till Kungälvs lasarett. Polisen i Kungälv jagade gärningsmannen hela natten på vägen mot Ytterby, dit han förmodades ha flytt, samt begärde förstärkning både från Ytterby och Göteborg. Detta var Västsveriges dittills största polispådrag. 50 poliser med spårhundar var ute och letade hela natten.

Morgonen därpå strax före klockan åtta kom gärningsmannen självmant till polisen. Det var en något äldre arbetskamrat som körde dit honom. Ett par timmar senare hade den 17-årige gärningsmannen detaljrikt och beredvilligt berättat allt om händelseförloppet, som innehöll ett bråk med en bekant amatörboxare som var på dansen. Det började ”på skoj” men spårade ur och Andersson och boxaren bestämde att de skulle ”göra upp” utanför. Därefter hämtade Andersson pistolen hos en kamrat och gick tillbaka till dansen.

Gärningsmannen berättade också att han hade druckit alkohol och sett en ishockeymatch på TV före dådet, och ansåg sig ha påverkats av våld i cowboyfilmer och främst dåtidens stora TV-serie Bröderna Cartwright.

Dådet i Kungälv påminner dock mycket lite om dådet i Trollhättan. Det är nog ingen egentlig skolskjutning utan mera likt Stureplansmorden. Ung man upplever sig förolämpad eller blir arg på krog/dans, åker hem och återvänder med skjutvapen.

Fallet i Sundvall uppvisar mycket små likheter med en skolmassaker och det enda fall som kanske skulle ha kunnat utvecklas till en skolmassaker. Men det är samtidigt så att det säkert finns många 16-åringar som funderar att hämnas på sin skola, men aldrig gör det. 16-åringen i Malmö kanske aldrig tänkte sätta sina planer i verket.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements