Trollhättan – klassisk skolmördarprofil

Ensam, isolerad, satt mest hemma och med rasistiska åsikter. Det låter som en beskrivning av en stor del av de som utfört skolmassakrer i USA. Det låter också som en beskrivning av mördaren i Trollhättan, Anton Lundin Pettersson. Lägger vi till att han hatade hip-hop extra mycket och speciellt är det kanske inte heller så förvånande att det första offret i skolan var en hip-hopartist och filmare.

Som det verkar på vittnesmålen gick han förts omkring i skolan och sökte. Han tycks inte ha mördat på måfå till en början utan först när han hittade den mördade hip-hopartisten. Men det kan också vara så som den mördade elevassistentens släktingar beskriver det i media, han försökte gå emellan och avvärja attacken.

Mördaren var inte känd av polisen sen tidigare, har aldrig dömts för brott och var inte organiserad högerextremist. Det finns inga som helst möjligheter att förebygga och skydda sig mot den här typen av händelser mer än att skapa ett öppet samhälle där även sådan som Anton Lundin Pettersson kan få plats utan att de tappar kontrollen över verkligheten. Hårdare straff, som en del kommentatorer på nätet tycker borde införas, skulle inte haft nån betydelse, hårdare straff för återfallsbrytare skulle varit betydelselöst. Över huvud taget är hårdare straff en åtgärd som inte påverkar brottsligheten nämnvärt.

En sak är säker, mördaren tillbringade mycket tid på nätet. De som sprider hat, hot, konspirationsteorier och rasism på nätet bär med andra ord ett stort ansvar för att den unge mannen i Trollhättan förlorade kontrollen över sitt liv, sig själv och verkligheten. Darth Vader med svärd på hämnduppdrag i skola. Det är ganska bisarrt.

Ett internet rensat på de värst avarterna av hatpropaganda vore därför kanske önskvärt. Det är naturligtvis inte lätt, för att inte säga helt omöjligt att rensa internet på hat, hot och rasistisk smörja.Men det finns mycket som går att få bort. Många hatsajter skulle kunna fällas för olika typer av hatbrott, förtal och hot. Bara ansvariga myndigheter och ansvariga personer tog tag i saken.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements