Attentat mot vänsteraktivister i Göteborg

Flera vänsteraktivister och deras familjer i i Hammarkullen utsattes för attentat natten till idag. Försök att anlägga bränder i lägenheter där medlemmar i den lilla vänstergruppen Rättvisepartiet Socialisterna (RS) bor gjordes. Totalt har fem försök till anlagda bränder rapporterats från hus och lägenheter med koppling till medlemmar i RS rapporterats.

Det finns stor anledning att tro att bränderna anlagts av nazister eller rasister och att det därmed utgör ytterligare en del av den högerextrema våldsvåg som just nu drar över Sverige med morden i Trollhättan som det värsta dådet hittills. De flesta dåden har än så länge varit mordbränder riktade mot flyktingförläggningar men morden i Trollhättan och  försöken till mordbränder riktade mot mot vänsteraktivister i Hammarkullen innebär en tydlig upptrappning av det högerextrema våldet i Sverige.

Vi inom vänstern har länge påpekat risken för den här typen av händelser och att högerextremister är de våldsamma och farliga. Borgerliga debattörer har gjort allt de kana för att försöka jämställa vänsteraktivister med högerextremister, men alla siffror visar sen många år tillbaka att högerextremister är de våldsamma.

Polisen och andra myndigheter såväl som journalister och de stora tidningarna har länge bagatelliserat högervåldet samtidigt som de överdrivit vänstervåldet. Säkerhetspolisen har inet övervakat högerextremister på samma sätt som vänsteraktivister och de har nonchalerat riskerna med det högerextrema hatet på internet. Ett hat som drivs och underblåses av ett av Sverige störst partier, Sverigedemokraterna (SD), som därmed indirekt är ansvariga för moden i Trollhättan och attentaten i Hammarkullen. Detta förutsatt att det är rasister som utfört brandattentaten i Hammarkullen.

Det troliga är att det är högerextremister och rasister som utfört attentaten i Hammarkullen men det kan också finnas en anna förklaring. Att något kriminellt gäng stört sig på RS politisk aktivitet alternativt att deras politiska aktivitet stör gängens verksamhet.  Mend et är en mindre trolig förklaring till mordbrandsförsöken i Hammarkullen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements