Boråsare åtalad för fakturabluff

Åtalet mot en boråsare i 30-årsåldern för en mängd bluffakturor handlar om fullbordade grova bedrägerier och försök till sådana brott för totalt nära fem miljoner kronor. Detta enligt Borås Tidning och chefsåklagare Ove Jäverfelt. Den åtalade förnekar brott.

Förundersökningen som började på hösten 2013 och berörde då polisanmälningar från ett 80-tal företagare som ansåg sig lurade. Sedan dess har utredningen vuxit kraftigt och åtalet omfattar drygt 500 drabbade företagare. De drabbade är allt från småföretagare med enskilda firmor till större företag, organisationer och myndigheter från Norrbotten i norr till Skåne i söder.

Boråsarens olika företag har skickat ut avier som varit förvillande lika fakturor, fast i den finstilta texten har det stått att det endast är erbjudanden. De som av misstag betalat vad de trott vara en faktura har sedan fått nya krav på uppemot 5 000 kronor för avtal de enligt företagen ingått genom att betala den första fakturan.

Den åtalade mannen har också erbjudit en tjänst som kallats sökmotorpositionering och påstås göra så att företag hamnar högt upp på listor när någon söker vissa varor eller tjänster på internet. Det är en tjänst som haft noll och inget värde. Åklagaren anser att det, oavsett om det är erbjudanden förklädda till fakturor eller erbiudanden som sökmotoroptimering som inte fungerar, handlar om systematiska bedrägerier.

Mannens företag har funnits på de varningslistor som bland annat Svensk Handel publicerar och Swedbank Sjuhärad har inte velat göra affärer med honom på grund av hans metoder.

Rättegången börjar den 2 november och fortsätter under 17 förhandlingsdagar, fram till början av december. För mig låter det som om åtalet handlar om Mikael Blomqvist som drivit och driver ett antal blufföretag, däribland ett som finns på varningslistan nu, Stay Visible AB.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements