Skrotstölder för miljoner

En man som arbetat som försäljare och inköpare av skrot vid industrikoncernen Gränges Sweden AB åtalas idag vid Norrköpings tingsrätt. Mannen ska enligt åklagaren ha sålt restskrot från sin arbetsgivare till en egen uppköpare i Tyskland och därmed tjänat 19,3 miljoner. Han ska dessutom ha låtit sin arbetsgivare stå för själva fraktkostnaderna till en summa av 2 miljoner.

I april i år anmälde Skatteverket mannen till Ekobrottsmyndigheten (EBM) för skattebrott och bokföringsbrott. Dessa brottsmisstankar uppdagades efter en revision av mannens enskilda firma. Brottsrubriceringarna kom dock att förändras till trolöshet mot huvudman under utredningen.

– Som försäljare och inköpare hade mannen en förtroendeställning i Gränges Sweden AB med bland annat uppgift att sköta bolagets ekonomiska angelägenheter. EBM och skattebrottsenhetens utredning visar att mannen har sålt skrot tillhörande sin arbetsgivare för drygt 19 miljoner kronor, säger Susanne Hedberg Norén kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Linköping.

Enligt åtalet ska brotten ha begåtts under perioden maj 2012 till juni 2015.

Tingsrätten har beslutat om kvarstad, det vill säga tillfälligt beslagtagande, för målsägandens Gränges skadeståndsanspråk. Tillgångar har också säkrats av Kronofogdemyndigheten på drygt 8 miljoner kronor.

Svensson/EBM

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements