Handel och handelshus i Göteborg

Johan Trouvé från Västsvenska Handelskammaren har idag skrivit en intressant krönika i Göteborgs-Posten om Göteborg och dess handelshus. Han nämner flera av de historiskt betydelsefulla företagen liksom hur det ser ut idag men har delvis fel på två punkter.

Ekman & Co har funnits sen början av 1800-talet, inte sen 1600-talet. Visserligen har familjen Ekman varit aktiv i olika handelshus sen långt innan det nuvarande Ekman & Co grundades år 1802 av Gustaf Henric Ekman men det innebär inte att företaget funnits så länge. Betydligt äldre är exempelvis D. Carnegie & Co som också finns kvar idag, dock som ett fastighetsbolag i Stockholm utan någon som helst verksamhet i Göteborg. Familjen Ekman ägde också Carnegie & Co under mycket lång tid.

MSC Maya är världens största containerfartyg mätt i dödviktston med 196 000 dt tillsammans med sina systerbåtar som exempelvis MSC Zoe. Men det är inte världens längsta containerfartyg, det är Mærsk McKinney Møller med systerfartyg som är 399 meter långa jämfört med MSC Maya och hennes systerfartyg som är 396 meter långa. Så beroende på hur vi mäter är MSC Maya näst största eller störst. Mærsk Mckinney Møller är på 194 153 dt. Sen länge angör de stora Mærskfartygen Göteborgs hamn, närmare bestämt Skandiahamnen.

Några nutida handelshus i Göteborg:

Några äldre handelshus i Göteborg:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements