Fascister i religiös skrud måste bekämpas

Det är för mig självklart att fascister i religiös skrud, exempelvis islamistiska fundamentalister, måste bekämpas lika hårt som andra fascister. Det de vill uppnå är i grunden samma sak. Rekryteringen ser likadan ut. Unga män som saknar tro på sig själva, som saknar framtidshopp och som vänder sig till de som presenterar enkla lösningar som inte ens är några lösningar.

Falska lösningar som dessutom innebär att det går att skylla ifrån sig på nån annan. Det är västvärldens dekadenta liv som är felet, därför lever jag i skiten. Det är invandringen som är felet, därför har jag det så dåligt. Det är imperialismen som är felet, därför måste vi slå tillbaks i imperialismens hjärta med terror. Det är invandrarna och de som försvarar dem som är problemet, därför måste det åtgärdas. Det är den här typen av resonemang som leder till sådant som Anders Behring Breivik och hans högerextrema terrordåd, det är sådant som leder till attacken på skolan i Trollhättan och sådant som leder till terrordåden i Paris och Beirut.

De unga män som blir islamistiska terrorister eller nazistiska våldsverkare är samma typ av unga män som rekryteras till kriminella gäng och fotbollshuliganfirmor. Det är samma typ av unga män som i TV-serien Narcos på Netflix rekryteras till kokainkartellerna.  Det finns en materiella grund till att de väljer den väg de väljer, må det vara brottslighetens, nazismens eller den islamistiska fundamentalismens.

Brottsligheten måste bekämpas med både polisiära, ekonomiska och sociala åtgärder. Rekryteringen till fundamentalistiska högerextrema religiösa organisationer måste också bekämpas med en lång rad olika metoder. Precis på samma sätt är det med nazister och nazistorganisationer.

Sociala åtgärder inkluderar sådant som att åtgärda bostadsbristen, bygga bort segregation. Vidare innebär det att det behövs fler arbeten och möjlighet att försörja sig på arbetslöshetsersättning, sjukersättning och socialbidrag eller försörjningsstöd.

Nazister bekämpar vi dessutom med demonstrationer varje gång de visar sig, utfrysning samt ideologisk kamp och information. Vi andra kan inte acceptera nazism, nazister, rasism och fascism. Det måste bekämpas. På många olika sätt.

Religiösa extremister kan inte bekämpas med utfrysning, de väljer ofta själva att isolera sig från den felaktiga och gudsförnekande omvärlden. Här handlar det istället om inkludering i andra sammanhang, avprogrammering och att begränsa de fundamentalistiska gruppernas möjlighet att verka. Men ingen kan vara passiv vad det gäller extrema religiösa organisationer, de måste aktivt bekämpas på det ideologiska planet. Vi andra kan inte acceptera religiös fundamentalism, oavsett om en är klädd i homofobisk reaktionär kristen klädedräkt eller i islamistiskt jämlikhetshatande islamistisk klädedräkt. Det måste bekämpas. På en mängd sätt.

Kriminella gäng måste också bekämpas. Här handlar det om inkludering i andra sammanhang, om jobb och bostäder precis som när det gäller islamister, men i viss mån även när det gäller nazister och rasister. I ett samhälle där människor mår bättre, har det bättre, där de ekonomiska klyftorna är mindre, där trångboddheten är mindre och arbetslösheten begränsad är det lättare att bekämpa rasism, fundamentalism, religiös fanatism, nazism, kriminella gäng och brottslighet.

Läs också: Uttalande om terrordåden i Paris

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements