Alice Teodorescu har det svårt med IS

Teodorescu har det uppenbarligen svårt. Hon kan inte hålla två saker i huvudet samtidigt. Bara för att någon konstaterar att  (Islamiska Staten, Daesh) IS rekryterar unga män på grund av dessa unga mäns hopplöshet och fattigdom tror Teodorescu att personen ”relativiserar” IS. Relativiserar är förstås ett oförlåtligt löjligt begrepp utan annat innehåll än att påstå att motpartens åsikter är nonsens, dumheter och ointelligenta. Men det är inte huvudsaken i detta. Det är att IS-rekrytering har en grundläggande förklaring. Fattigdom, diskriminering, hopplöshet, arbetslöshet, unga mäns sökande efter mening, Vilket inte är en märklig uppfattning alls. Det är en helt normal och rimlig uppfattning.

Det finns orsaker till att unga män går med i IS. De jag nu nämt är några grundorsaker. Det betyder inte att alla fattiga män som inte känner nån mening med livet blir IS-krigare. Inte heller betyder det att alla som väljer att gå med i IS kommer från en fattig och hopplös bakgrund. IS blir inte en bättre organisation och det är inte heller nåt stöd för IS att försöka utröna orsakerna till att de kan rekrytera. Ska rekryteringen stoppas är det nämligen bra att åtgärda grundorsakerna.

Andra orsaker till att unga män söker sig till grupper där de får slåss är en fascination för våld som vi kan se hos många unga män i extremhögergrupper, fascistiska islamistiska grupper och fotbollsfirmor samt äventyrslusta. Rena personlighetsstörningar och psykiska sjukdomar spelar säkert också en viss roll för en del personer. Det krävs ofta en del avvikande personlighetsdrag parat med fattigdom och en känsla av att livet är meningslöst, utan hopp, för att unga män ska gå med i IS eller nazistgrupper. Även det tyska nazistpartiets SA rekryterade den här typen av unga män på 1930-talet.

Fattigdom betyder inte heller att en person svälter. Det är ett relativt begrepp (det är inte fel att relatera saker till omvärlden, omgivningen, samhället, lokalsamhället, kulturen, andra händelser utan det är vettigt och nödvändigt om vi vill förstå omvärlden) och är olika saker i olika länder. Kanske borde vi alltid säga upplevd fattigdom och upplevd diskriminering.

Att förstå bakgrunden till rekrytering är inte detsamma som att försöka förklara Islamiska statens karaktär eller att försöka förstå organisationen. Det är dock vad Teodorescu verkar tro. Men ett sådant resonemang som hon för i sin ledare om detta leder inte fram till möjligheter att minska rekryteringen utan bara möjligheter till hämnd och våld för att IS är en fascistisk mördarorganisation där våld, könsdiskriminering och etnisk rensning är delar av själva ideologins kärna. Hennes beskrivning av IS är dock korrekt och det behövs sannolikt militära insatser för att besegra dem till marken. Men det står inte i motsättning till sociala insatser för att minska rekryteringen i Sverige och andra länder i väst.

Sen har Teodorescu förstås inte läst Orwell rätt och verkar inte ha förstått att han faktiskt var socialist när han skrev om Hitlers Mein Kampf. Antistalinistisk socialist.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Alice Teodorescu har det svårt med IS”

Kommentarer inaktiverade.