Stort internationellt tillslag i en momskarusellhärva

Brottsbekämpande och rättsliga myndigheter från Tyskland, Nederländerna och Polen, har den 19 november, tillsammans med motsvarigheter runt om i Europa, framgångsrikt samordnat sig i ett tillslag mot ett kriminellt nätverk. Nätverket hålls ansvariga för att ha bedragit EU-stater på cirka 320 miljoner euro i skatteintäkter, vilket motsvarar ca 2,8 miljarder kronor. Det här genom ett systematiskt tillvägagångsätt.

Det samordnade tillslaget, som kallas Operation Vertigo 3, är en del av en storskalig utredning om organiserade momsbedrägerier. Den gemensamma utredningsgruppen (JIT), som bildas av Tjeckien, Tyskland, Nederländerna och Polen, har gynnats av samordning, support och delfinansiering från Eurojust sedan juli 2013.

Momsbedrägeri

Mombedrägerikarusell

Mer än 49 husrannsakningar och 27 förhör av vittnen och tilltalade utfördes i Belgien, Tjeckien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Italien, Irland, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Rumänien, Slovakien, Spanien, Sverige och Storbritannien.

Frågor med anledning av den svenska utredningen besvaras av kammaråklagare Carl Asterius, som säger:

– Husrannsakningar genomfördes på några adresser i Stockholmsområdet och några personer hämtades in till förhör. Detta resulterade i mycket stor mängd information av olika slag som vi nu skall analysera för vidare överväganden hur vi går vidare.

Svensson/EBM

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements