Facebook vägrar teckna kollektivavtal

Facebook är ett företag med verksamhet i Sverige. De vill dock inte teckna kollektivavtal för sin anställda och vill inte ens prata med fackföreningar eller journalister om varför de inte vill det. Att inte teckna kollektivavtal är dock vanligt i IT-branschen, men det är få av dessa bolag som fått statliga bidrag på 100 miljoner kronor vilket facebook fått. De allra flesta går också att kontakta för en kommentar på varför de inte vill teckna kollektivavtal, men det gäller inte facebook. Enligt tidningen Arbetet har de försökt få kontakt med platschefen Joel Kellgren som dock vägrar uttala sig:

Men att tala med Unionen eller svara på frågor från Arbetet ingår inte i Facebooks öppna värld. Företaget publicerar inget telefonnummer till datacentralen i Luleå. Inte heller vem som är ansvarig för verksamheten.

Platschefen Joel Kjellgren har emellertid figurerat några gånger i olika tidningar, men har varken offentliggjort numret till sin arbetstelefon eller telefonen på hemadressen. Han har heller ingen egen Facebooksida.

När Arbetet till sist får telefonkontakt med Joel Kjellgren vill han inte svara på några frågor. Han har en ledig dag och hänvisar till en PR-firma som sköter Facebooks presskontakter.

I övrigt hävdar tidningen att det inte gått att få tag på uppgifter om bolaget. Men en del uppgifter går att ta fram. Enligt sajten allabolag.se har Facebook Sweden AB, företaget som driver datacentralen i Luleå, ett kontor på Sveavägen i Stockholm. I styrelsen sitter tre personer bosatta i annat land samt en person bosatt i Sverige, Mats Hellström. Han har en advokatbyrå i Stockholm och sitter i en lång rad företagsstyrelser. Han är också styrelsemedlem i ytterligare ett bolag som ägs av Facebook, Facebook Sweden Holding AB. Det senare bolaget är ett förvaltningsbolag med syfte att äga egendom av olika slag och adressen är samma som adressen till Hellströms advokatbyrå.  Som styrelsemedlem har han naturligtvis ett visst ansvar för Facebook Sweden och bör förstås kunna svara på frågor. I Facebook Sweden Holdings AB har han sällskap av två personer från annat land och ytterligare en svensk, Bengt Olovsson. Denne arbetar också på Hellströms Advokatbyrå.

I Pinnacle Sweden AB, dotterbolag till Facebook Sweden Holdings AB hittar vi Klas Wenström och Johannes Samuel Andreas Harlevi. Wennström är från Mannheimer Swartling Advokatbyrå Aktiebolag.

Fats jag förstår inte varifrån de som intervjuas i Arbetet får uppgiften om att kollektivavtal kostar. Ett hängavtal kostar ingenting. Det är medlemsskap i en arbetsgivarorgansiation som kostar och de är behöver ju ett företag vara med för att kunna teckna kollektivavtal. Om företagen är så bra som de säger att de är betalar de ju redan mer än vad kollektivavtalet stadgar och har även i övrigt förmåner som överstiger vad kollektivavtalen innebär. Om vi ska tro dem på orden. Att teckna ett hängavtal innebär därmed ingen kostnad alls.

Det finns förstås också IT-bolag som tecknat kollektivavtal. Men de är inte så många.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  1. Alla som är med i Facebook är losers med ett sånt skitföretag som inte ens tecknar ett kollektivavtal. Förutom allt annat Facebook gör med människor . Beroende . Som knark. Och snuskar sig med folks integritet.