TV-serier och filmer som skildrar ett annat USA

Winter’s Bone. Det är den första film som hamnar i tanken när filmer som handlar om ett annat USA och som påminner om eller har ett rent verklighetsunderlag. Som beskriver det fattiga USA bortom medias blickar. Det USA där ingen röstar, det USA som ingen normalt bryr sig om De nedlagda gruvornas USA, indianreservatens USA osv.  Men det finns fler filmer och TV-serier som handlar om detta USA.

Winter’s Bone handlar om ett tidigare gruv- och skogsindustridistrikt, Ozark Plateau i Missouri, USA. Det handlar om folk som en gång hade arbeten och som slängts ut i ingenting. Fattigdomen och misären är skriande. För att leva på nånting har många börjat tillverka metamfetamin för gangstergäng. Våldet har följd som ett brev på posten, misstänksamhet och konkurrens. Polishat och ta lagen i egna händer. Den deå mycket unga unga skådespelerskan Jennifer Lawrence gör en grymt bra roll som Ree Dolly, dotter till en metamfetamintillverkare som försvunnit när han var ute mot borgen. Filmen handlar om hur denna modiga tonårstjej letar efter sin försvunne far bland våldsamma gangsters, dessutom ofta släktingar.

En annan film på samma tema är Frozen River som handlar om fattiga på och kring ett Mohawkreservat som ligger på gränsen mellan USA och Canada. Där många livnär sig på att smuggla knark och flyktingar mellan Kanada och USA. En film om kvinnor och med nästan bara kvinnor i bild. Männen är frånvarande, sitter i fängelse, arbetar på annan ort, har rymt med annan kvinna, är ute och super. De män som förekommer är ofta hotfulla och obehagliga. Det är precis som Winter’s Bone en bra film. Huvudrollen i Frozen River spelas av Melissa Leo som också spelade en huvudroll i den mycket bra deckarserien Homicide som utspelade sig i Baltimore. Det finns också en sevärd dokumentär om mohawkreservatet Ahkwesasne, som på svenska heter Skyskrapornas indianer.

Homicide är i likhet med The Wire en TV-serie som också åskådliggör samma fattiga USA. Det fattiga USA bortanför uppmärksamheten förutom när vita poliser mördar nån svart och det blir upplopp. I dessa två TV-seriers fall handlar det om ett Baltimore där industrin har försvunnit, hamnen nedmonteras och där främst de fattiga svarta blivit kvar. Ett Baltimore som har stora likheter med Göteborg, men ändå inte är speciellt likt. I The Wire förekommer också fattiga vita från Appalachernas nedlagda gruvdistrikt, områden som liknar det område som beskrivs i Winter’s Bone.

En TV-serie som behandlar samma USA är The Red Road som gjordes 2014 och 2015. Tyvärr avslutades den efter två säsonger. En mycket sevärd och bra TV-serie med Jason Momoa (Stargate Atlantis, Game of Thrones) i en av huvudrollerna. Den handlar om norra delen av New Jersey och angränsande delar av staten New York och till stor del om Ramapough Luunape Nation (också skrivet Ramapo Lenape). Detta folk är ättlingar till Lenape-indianer och består delvis av personer som både har svarta, holländare och urpsrungliga lenape men även andra indianer som tuscarora bland sina förfäder. Ramapough Luunape Nation har kämpat länge för att bli erkända som ett urpsrungsfolk. Det har bara delvis lyckats, de är sen 1980 erkända av delstaten New Jersey, men inte av federala myndigheter och inte av delstaten New York.

TV-serien berör kampen för att erkännas och dessutom den miljöskandal som orsakats av att Ford Motor Company dumpat uppemot 60 000 ton giftigt avfall från deras fabrik i Mahwah i gamla gruvor i de områden där Ramapough Lunaape Nation lever. Deras problem med kriminalitet och fattigdom samt sjukdomar som det giftiga avfallet orsakat tas också upp. I TV-serien heter staden Walpole, i verkligheten heter den Ringwood. Ramapough Lunaape Nation har för sin del stämt Ford Motor Company, deras underleverantörer och staden Ringwood:

In late winter 2006, some 600 Ramapough Lenape Indians, led by Wayne Mann and with the aid of Robert F. Kennedy, Jr., filed a mass tort suit (Mann v. Ford) against the ”Ford Motor Company and its contractors, as well as the borough of Ringwood, for the dumping of toxic waste.”[15]They were represented by Vicki Gilliam of The Cochran Group. The suit was filed about the time of publication of Toxic Legacy, a five-part investigative series by The Record, which had found lead and antimony levels in excess of 100 times the safety limit near some Ramapough residences.

De kom till slut överens om ersättning vilket tillsammans med vägen dit skildras i dokumentärfilmen Mann v. Ford (2011). EnTv-dokumentär i 5 delar om dumpningen av gifterna finns också, Toxic Legacy. Kampen för erkännande skildras i dokumentären American Native från 2013. Till slut finns också den omdiskuterade filmen Out of the Furnace (2013) som resulterade i en stämning för rasism och förtal som dock avslogs. En hel del från den filmen går igen i TV-serien The Red Road även som storyn är en helt annan och mer komplicerad. Tyvärr saknar TV-serien ett vettigt slut på grund av att fler säsonger inte ska produceras.

En annan TV-serie om behandlar förhållanden för USA:s ursprungsbefolkning är Longmire som utspelar sig i ett fiktivt county i delstaten Wyoming. Det är en modern TV-serie som anspelar på gamla Västern-filmer. I Longmire behandlas motsättningar mellan vita och ursprungsbefolkning, motsättningar mellan olika grupper inom ursprungsbefolkningen, mellan den vita polisen och polisen på de områden som styrs av ursprungsbefolkning med mera. Det är int egentligen en film om det fattiga USA, däremot om en del av USA som sällan visas upp av Hollywood. Också detta är en bra serie med bra prestationer från flera av huvudrollsinnehavarna som exempelvis Katee Sackhoff (också i Battlestar Galactica).

TV-serien Longmire bygger på en deckarserie i bokform, Walt Longmire Series, av författaren Craig Johnson. Personernas relationer i bokserien är i flera fall inte desamma som i TV-serien. TV-serien är dessutom mycket våldsammare än böckerna. I serien heter den centrala staden Durant, inspirationen dör den staden i verkligheten är Buffalo i Wyoming. Bokserien påminner i alla fall mig om Tony Hillermans eminenta böcker om Navajopolisen.

En annan mycket bra film som också handlar om det fattiga USA utan att på något sätt vara samma typ av film som de redan nämnda är filmen Precious. En film om en fattig svart flickas väg ut ur eländet. Obehaglig, men hoppfull. En film som i i likhet med fått samma filmpris, Sundance Grand Jury Prize: U.S. Dramatic som Frozen River och Winter’s Bone. En annan mycket bar film som också utspelar sig i ett annat USA är Beasts of the Southern Wild. Faktiskt en av de allra bästa filmer jag sett, vilket jag ska återkomma till. Överhuvudtaget har detta pris getts till filmer som handlar om det USA som lever i skuggan eller i fattigdom. Andra filmer som fått priset är Fruitvale Station och Quinceañera för att nämna några. Sundance-festivalens priser tycks ofta ges till den här sortens filmer så det kan vara bra att kolla på dess pristagare för att hitta bra filmer som inte annars blir kända.

Utöver detta kan jag också nämna filmer som A Love Song for Bobby Long, Erin Brockovich, Norma Rae och varför inte En officer och en gentleman med en rad olika arbetarklassmiljöer. En TV-serie som också kan nämnas är den våldsamma och destruktiva Sons of Anarchy.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “TV-serier och filmer som skildrar ett annat USA”

  1. Intressant ! Jag är just nu också helt och hållet fast i sons of Anarchys . Den är en fruktansvärt bra serie. Jag har varit hemma med ryggskott och har snart sett alla säsongerna.

Kommentarer är stängda.