Inga andra ställen i centrala Göteborg motsvarar Heden

Heden är unikt. Det är ett stort tomt fält som sällan används. Främst används det till ingenting, men delar av det är asfaltytor och parkeringsplatser. Att bygga på Heden skulle gå lät som en plätt, ge väldigt många bostäder och bli skitsnyggt om det bebyggdes på det sätt som Mark Isitt föreslår. Som en förlängning av Vasastaden där Vasagatan kopplas ihop med Bohusgatan, Storgatan med den fina Stureplatsen, Kristinelundsgatan med den nästan obefintliga Hallandsgatan (där snackar vi om dålig stadsplanering och dålig stadsplanering). Spårvägen ska i ett sådant scenario självklart förlängas längs med Vasagatan och ända bort till Ullevi (Nya Ullevi som ju dock är det äldre av de två).

Isitts förslag är totalt överlägset Stadsbyggnadskontorets och förslaget från Göteborgarnas Heden. Så ska Heden bebyggas ska det göras med hus i samma höjd och stil som i Vasastaden och den förlängning av Vasastaden om redan finns mellan Bohusgatan och Stureplatsen. Inga fula höghus som skymmer Katolska kyrkan eller S:t Jakob, inga fula modernistiska kuber. Det kan dessutom göras etappvis eller bara på en del av Heden.

Om nu Heden ska bebyggas alltså. Vilket inte en viss Ola Nylander som ibland skriver i GP tycker ska ske. Han vill istället rusta upp tomheten så det blir en snyggare tomhet och ännu större tomhet. Vad nu vitsen är med det. Inte ens fotbollsplanerna som finns idag används under större delen av dygnet. Det behövs helt enkelt inte ett sånt stort tomt område. Göteborgarna har inget behov av det, för då hade området använts mer. Idag använder vi Slottsskogen till det Nylander vill att vi ska använda Heden till. Slottsskogen är mycket bättre och fyller gott och väl det behov som finns. Bostäderna kan byggas nån annan stans tycker han. Men jag förstår inte riktigt var han menar, för några större mängder oanvända platser eller platser med parkeringar finns inte. Han har helt enkelt fel på den punkten.

I hela centrala stan kan jag bara hitta en parkering på en gammal hustomt vid Viktoriagatan, en tom tomt vid Brunnsparken, en tom tomt på Magasinsgatan, området runt Ullevi, området invid Skånegatan mellan Burgårdens gymnasium och förskolan intill. Om vi nu inte räkna parkeringarna på Heden och parker som Kungsparken, Vasaparken, Renströmsparken, Burgårdsparken och förstås en mängd ytor i Gullbergsvass och kring Nordstan som ska bebyggas oavsett vad som sker vid Heden. Nylander menar med all säkerhet inte att vi ska bebygga parkerna, eller för den delen på Grönsakstorget, Gustaf Adolfs Torg och Kungstorget. Det finns helt enkelt inte de ytor Nylander hävdar finns. Chalmers parkering längs med Gibraltargatan är heller inget alternativ. Där planeras redan byggen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements