Världens största containerfartyg i Nordens största hamn

MSC Maya och hennes systerfartyg är enligt ett sätt att mäta världens största containerfartyg, men på andra sätt kan Mærsk McKinney Møller och hennes systerfartyg vara störst. MSC Maya och hennes systerfartyg är på 196 000 dwt och 396 meter lång. Mærskfartygen är på 194 153 dwt och har en längd på 399 meter. De besöker alla den största hamnen i Norden, Göteborg, på regelbunden basis. Just nu är MSC Maya på besök i Göteborg.

MSC Maya

MSC Maya

Göteborg är Sveriges viktigaste hamn, Norges viktigaste importhamn och en av Danmarks viktigaste hamnar. Det är också den enda hamn i Norden som världens största containerfartyg kan besöka.

MSC Maya ägs av Mediterranean Shipping Company S.A. (MSC) som är världens näst största containerrederi efter Mærsk som är störst. Bolaget är inte börsnoterat och har sitt huvudkontor i Geneve i Schweiz. Bolaget grundades i Neapel 1970 av Gianluigi Aponte. Företaget ägs fortfarande av honom. Antalet anställda är 28 000.  Förutom containertrafik så bedriver företaget också en omfattande kryssningstrafik med passagerare i ett dotterbolag, MSC Cruises.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements