Det finns visst samband mellan flyktingförläggningsbränder

Media utropar gärna att det inte finns nåt samband mellan de över 40 bränderna i tilltänkta eller existerande flyktingförläggningar. Med det menar polisen att det inte finns någon grupp eller organisation som står bakom bränderna och att de inte kan spåras till en grupp av förövare som anlagt alla bränderna. Samtidigt håller polisen öppet för att det efter fortsatta utredningar ändå kan visa sig att en del bränder kan knytas till högerextrema grupper Men det betyder ju inte att det saknas samband.

Sambandet består av hetsande, rasistiskt och islamofobiskt har som sprids av sverigedemokrater och deras anhängare på nätet och i många andra sammanhang. Media vidarebefordrar och underblåser hatet, förvirringen och hetsen varje gång de skriver om sverigedemokraterna eller om flyktingarna som ett problem istället för en resurs. Det är inte flyktingarna som är det stora problemet utan kriget som tvingar folk på flykt. Självklart finns det problem att hitta bostäder, men det är ett relativt lättlöst praktiskt problem i motsats till kriget, Assad-regimen och Daesh (Islamiska staten) som är svårlösta problem.

Samtidigt är det också så att alla bränderna inte varit anlagda och av de anlagda bränderna har 8 stycken anlagts av boende på förläggningarna. Cirka 30% av bränderna har berott på olyckor eller tekniska fel.

I andra fall misstänker polisen att bränderna varit anlagda. Brandfarlig vätska, brandbomber och bensin har hittats intill flera av fastigheterna som eldhärjats.

I åtta av fallen med bekräftat anlagda bränder har polisen lyckats knyta misstänkta gärningsmän till det förmodade brottet. De flesta av dem som kunnat knytas till brott har bott på det boende som brunnit.

Helt klart är i alla fall att det som ser ut som 43 brandattentat mot flyktingförläggningar snarare visat sig vara ett 20-tal. Det verkar faktiskt inte finnas någon större främlingsfientlig våldsvåg utan det är en synvilla. Även om det i efterhand skulle visa sig att någon högerextrem grupp eller någon enskild högerextrem person stått för flera av de anlagda bränderna så är det ändå inte en flyktingfientlig våg som syns.

Samband mellan de anlagda bränderna finns oavsett hur det ligger till med de som anlagt dem. Oavsett om det är olika enskilda högerextrema och/eller förvirrade individer som anlagt bränderna finns sambandet i de högerextrema hatkretsarna på nätet. Det var där skolmördaren i Trollhättan hämtade näringen för att begå sitt våldsdåd. Det är där de som anlägger bränder i flyktingförläggningar hämtar kraft för att begå sina våldshandlingar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “Det finns visst samband mellan flyktingförläggningsbränder”

 1. ”Oavsett om det är olika enskilda högerextrema och/eller förvirrade individer som anlagt bränderna finns sambandet i de högerextrema hatkretsarna på nätet. ”

  Tyvärr är nog den tid förbi när hatet endast fanns på ljusskygga ställen på nätet. Idag, då ett främlingsfientligt parti närmar sig 20 procent av opinionen och uppges vara störst inom LO-kollektivet, närvarar hatet ständigt på såväl arbetsplatser som vid köksbord och är en del av vardagen.

  Vi begår ett misstag om vi inte inser att trollen nu krupit upp ur sina mörka näthålor och finns mitt ibland oss och åt vilket håll vi tittar. Problemet är mycket större än ett anonymt näthat.

  1. De flesta som röstar på SD är inte hatiska och inte otrevliga. Rasistiska åsikter har de ofta och alltid flyktingfientliga åsikter. 20% av den svenska befolkningen har alltid haft dessa åsikter. Så var det till och med på 1970-talet. Skillnaden är att media för sådär 10 år sen valde att ändrat inställning till dem och därmed har de fått komma fram i ljuset.

   På industriarbetsplatser är det ingen som helst skillnad sen 1980-talet. De fanns där då och de finns där idag också. Då röstade de på moderaterna och sossarna, idag röstar de på SD.

   Den långsiktiga opinionsförändringen har dock hela tiden varit minskande flyktingfientlighet. Att SD är stort i opinionen förändrar inte det.

   Hatet finns fortfarande framförallt på nätet, inte i verkligheten. Det är inte i verkligheten folk angrips, utan främst på nätet. I verkligheten minskar våldet och hoten, även det rasistiska.

   1. ”De flesta som röstar på SD är inte hatiska och inte otrevliga”

    Säkert inte men det faktum att SD nu har en femtedel av väljaropinionen gör att de 20% som, enligt dig, hyser främlingsfientliga åsikter kan ta en helt annan plats än tidigare. Gränsen för vad som accepteras förskjuts hela tiden. Min egen, förvisso subjektiva men ändå självupplevda, bild är att detta påverkar diskussionerna även i vardagen. Jag hör sådant runt fikabordet, som jag inte hörde för några år sedan. Det går inte att förhålla sig passiv till detta.

    Tidigare ville inget parti ta i SD ens med tång men det vi de facto kan konstatera är att partiets inflytande ökar (se t.ex. de osannolikt dåligt förberedda reglerna om identitetskontroll som regeringen kunde trumfa igenom med SD’s stöd, jag befarar att detta lär följas av fler exempel). En påtaglig förskjutning även här.

    I kölvattnet av den förskjutning, som framgångarna för SD ger, ökar även utrymmet för näthatarna (av vilka många enligt min fasta övertygelse sympatiserar med SD). Det är det utökade utrymmet som är faran – en fara som vi inte skall ta för lätt på (historien har förskräckliga exempel på vad som händer om det tas lätt på detta slag av faror). Dessutom finns hatet i verkligheten. Varje vecka brinner flyktingboenden vilket gör att jag har svårt att förstå din något tillbakadragna hållning om att våld och hot minskar. Vad jag förstå har det under året skett en kraftig ökning av anlagda bränder på flyktingboenden.

Kommentarer inaktiverade.