Göteborgsdeckare

Det finns många svenska deckare som utspelar sig i och kring Göteborg, de flesta av dem är också skrivna av författare som bor i Göteborg eller dess närhet. En av böckerna i Millennium-serien har delar av handlingen förlagd till Göteborg och Västsverige. Henning Mankell som bodde i Göteborgsområdet har dock aldrig skrivit någon deckare om staden.

Men framförallt så är det Helene Turstens deckare om polisen Irene Huss, Åke Edwardssons böcker om kommissarie Erik Winter och filmerna om Johan Falk som utspelar sig i Göteborg. Andra deckare som utspelar sig i Göteborgsområdet är Renzo Aneröds böcker Löftet, Vildsvinet och Fiender, några deckare skrivna av Ingemar Härd och Christian Diesen, Zac O’Yeahs TandooriälgenInger Jalakas deckareMats Ahlstedts kriminalromaner, Catharina Kjellbergs deckare och  Sven Westerbergs böcker om Hanna Skogholm. Andra göteborgska deckarförfattare som skriver om Göteborgsområdet är Camilla CederRamona Fransson, Ingrid Elfberg, Jan Sprangers, Mats OlssonLennart Lundstedt och Peter Gissy. Kjell E. Genberg har också skrivit deckare som utspelar sig i Göteborgsområdet. De är skrivna under pseudonymen Christian Aage.

Sammantaget blir det ändå en hel del kriminalromaner om Göteborg, kanske fler än jag tänkte mig innan jag började skriva detta inlägg. För alla författare som jag nämner efter Inger Jalakas kände jag inte till.  Sen finns också den tidigare göteborgspolisen Lena Matthijs som dock skriver kriminalromaner som utspelar sig i Borås där hon numera också arbetar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements