Krav på att flyktingar ska ha ID är orimligt

De som flyr från sitt hem och sitt land gör det på grund av två saker. De är förföljda av regeringen eller så är det krig. I ingen av situationerna är det rimligt att kräva av de som flyr att de har identitetshandlingar.

Är en person politiskt förföljd kan det vara nödvändigt att inte ha identitetshandlingar eller att ha falska identitetshandlingar för att inte åka fast vid flykten. Saknar personerna id-handlingar när de bestämmer sig för att fly skulle det vara för farligt att skaffa dem precis innan flykten, kanske till och med omöjligt.

I ett krig kan människor ha förlorat alla sina tillgångar när de bestämmer sig att lämna ett förött land, en förödd stad och ett förstört hem. Det finns knappast någon fungerande stat i stora delar av ett krigsdrabbat land  så det är inte direkt så att det går att skaffa identitetshandlingar. Bor den som vill fly i områden som behärskas av islamistiska miliser så kan det dessutom vara förenta med livsfara att försöka få tag på en identitetshandling för att kunna lämna området.

De flesta flyktingar har alltså inget val om de vill fly och behålla livet. De får fly utan ordentliga id-handlingar. Identitetshandlingar är av mindre betydelse i sådant läge och väldigt många kommer att lämna sina hem utan sådana papper.

Att då kräva id-handlingar av flyktingar när de vill in i ett land förefaller mig helt orimligt.

Det är också vanligt att flyktingar tappar sina pass på vägen. Exempelvis när de hamnar i vattnet på resan över Medelhavet.

Till slut är det så att en asylsökande kortsiktigt kan gynnas av att inte ha id-handlingar. Detta speciellt om personen är från ett land varifrån personer inte brukar få asyl. Det betyder att en person mycket väl kan ha asylhandlingar när den passerar en gräns, för att sedan slänga dem eller inte visa upp dem när det är dags att söka asyl. Antalet som söker asyl utan id-handlingar är därför nte detsamma som antalet som passerat gränsen utan id-handlingar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements