Göteborgs mäktigaste enligt GP är en delvis märklig lista

Göteborgs-Posten har publicerat en lista på de mäktigaste i Göteborg. Den är delvis ganska märklig. Kändisar har fått extremt stort utrymme. Kändisar har i allmänhet mycket liten makt, de har ingen ekonomisk makt och ingen politisk makt, de kan endast påverka genom sin musik och medias skriverier. De påverkar ytliga saker och totalt sett ganska lite. Många av dem som finns på listan borde inte finnas där (exempelvis Miriam Bryant) och andra borde finnas mycket längre ner på listan som exempelvis Håkan Hellström. Alicia Vikander kan väl inte heller sägas ha någon som helst makt i Göteborg. För att nämna några.

Kanske borde däremot fler av de stor redarna finnas på listan och inte bara familjen Olsson. Eftersom makthavare i företag och föreningar som inte ligger i Göteborg finns med, kanske det också hade varit rimligt med en del politiker från grannkommunerna. Och vad tänker Göteborgs-Postens ansvariga för listan när det gäller andra internationella storföretag med huvudkontor i staden som exempelvis ESAB och Sveriges största vapenindustri Saab Electronic Defense Systems eller de stora transportföretagen Schenker Sverige och DHL Sverige som rent logiskt har stor makt i Nordens största transporthubb, Göteborgs hamn. Och hur stor makt har företrädare för de mjukvaruföretag som skriver och underhåller alla de dataprogram som gör att vi får vatten, kan spola i toaletten, ser till att trafikljusen fungerar osv. Kanske egentligen lite större makt än vad kändisar har.

Göteborgs-Posten gör som all medier som tar fram maktlistor. De övervärderar sig själva och det som de skriver om, dvs journalisters makt och kändisars makt samt undervärderar den ekonomiska makten. De övervärderar ordet, tyckandet, och undervärderar pengarna och den mera hårda konkreta makten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Göteborgs mäktigaste enligt GP är en delvis märklig lista”

Kommentarer inaktiverade.