Kvastens fackkurs 1: Du representerar dina arbetskamrater

Del 1 av 4 i serien Kvastens fackskola

Från Kvasten, en tidning gjord av Volvoarbetare för Volvoarbetare.

kvast

Kvasten har bland annat publicerat en uppskattad (i alla fall av vissa…) serie som vi kallade Kvastens Chefsskola. Vi vet att många chefer har läst den men vi har tyvärr inga säkra tecken på att särskilt många av dem har förstått och tillämpat våra tips och råd. Vi låter därför de goda råden till fabrikens chefer sjunka in ett tag. Nu går vi istället vidare med en snabbkurs för en grupp som är, eller borde vara, ännu viktigare för oss än cheferna: våra fackligt förtroendevalda. Även här har vi några korta men viktiga punkter som vi tror att alla fackliga representanter, nuvarande och blivande, bör läsa och ta till sig för att vår fackförening ska bli det redskap för oss medlemmar som den är avsedd att vara.

Lektion 1 – Du representerar dina arbetskamrater

Det kan låta självklart men det kan ändå inte upprepas tillräckligt ofta: Facket är medlemmarna och de förtroendevalda är inget annat än vanliga medlemmar som har valts till särskilda uppdrag inom organisationen. När du som förtroendevald uttalar dig och fattar beslut är det därför medlemmarnas röst som ska höras, inte din egen eller några direktiv du fått uppifrån i facket.(Och naturligtvis inte heller från företaget!) Därför är det viktigaste för en facklig representant att i varje situation veta vad medlemmarna tycker. Det tar naturligtvis mer tid att ta reda på detta än att bara säga det man själv och ens kompisar tycker men är inte så svårt, det är bara att fråga.

Är du kontakt- eller skyddsombud är det ganska lätt, bara att samla arbetskamraterna på en rast eller be om tid på ett KLE-stopp (när vi nu har dem) eller ta facklig tid och gå runt och prata med var och en. Är det mer komplicerade frågor eller saker där det kan vara viktigt att alla kan säga sin mening anonymt är det enkelt att kopiera upp en skriftlig fråga och dela ut den. Är du vald till uppdrag högre upp (till exempel en klubbstyrelse) och förhandlar om ett avtal (till exempel om arbetstider) är det heller inte särskilt krångligt: regelbunden information till medlemmarna, skriftligt eller på korta möten på arbetsplatsen och när avtalsförslaget är klart, låta alla berörda medlemmar rösta om det.

Vad är Kvasten?

Kvasten är ett populärt blad ”för och av oss som arbetar på Volvo Torslandaverken” i Göteborg.  Läs också: Bättre jobbig grupp än jobbig typ.

Kvasten har kommit ut i snart nio år, med hittills 93 nummer. Ett kapitel i Hopskrivet handlar om Kvasten och dess historia. Det är inte Metallklubben eller någon annan organisation som gör och sprider bladet utan det är enskilda som jobbar på bilfabriken. Kollegor bidrar till bladet med tips och texter och ekonomiska bidrag till tryckningen. Du kan hitta alla nummer av bladet på www.kvasten.tgk.net.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Series NavigationKvastens fackkurs 2: Glöm inte bort att jobba >>
Advertisements