Fler anmälningar innebär inte att ett brott blivit vanligare

Det vet förstås Magnus Lindgren från Stiftelsen Tryggare Sverige. Ändå utgår han från att antalet anmälningar för sexuellt ofredande ökat när han påstår att den typen av brott ökat. Antalet anmälningar har förstås ökat de senaste 10 åren men det behöver inte tyda på att brottet i sig blivit vanligare. Det kan lika gärna betyda att toleransen för den typen av beteende blivit mindre och att dessa brott därför anmäls i större utsträckning numera.

Det finns siffror som visar hur det är. Det är bara att läsa Nationella Trygghetsundersökningen (NTU) 2015. Enligt NTU har utsattheten för trakasserier (ofredanden ingår i det) inte ökat under de senaste 10 åren, men det finns en liten ökning de sista åren efter en lång period av minskning. Unga och fattiga är mer utsatta än andra, kvinnor mer utsatta än män, ensamstående mer utsatta än personer som lever i förhållanden, invandrare och barn till invandrare mer utsatta än andra. Det är likadant när det gäller i stort sett alla brott mot person inklusive sexualbrott (som sexuella trakasserier). Inte heller när det gäller utsatthet för sexualbrott kan någon alarmerande utveckling skådas på det sätt som Magnus Lindgren försöker framställa det. Det kan finns en liten ökning av utsattheten de allra sista åren, men det är inte helt säkert att det är så.

Läser vi NTU och jämför med anmälningsstatistiken så är det uppenbart att ökningen av antalet anmälningar de senaste tio åren främst (sannolikt helt och hållet) beror på ökad anmälningsbenägenhet.

Jag vet inte varför Magnus Lindgren medvetet försöker föra folk bakom ljuset när det gäller detta men en sannolik orsak är ju att han vill garantera att hans organisation får fortsatta statliga bidrag för sitt arbete för ett tryggare Sverige. Genom att utmåla Sverige som otryggare än vad det i verkligheten är kan han få politiker och andra att fortsätta ösa pengar över Stiftelsen Tryggare Sverige och deras olika projekt.

Jag har inget emot organisationen som jag tycker i allmänhet gör ett bra arbeta, men jag tycker inte om när folk som vet bättre försöker för allmänheten och politikerna bakom ljuset. Det är inte okej att medvetet lura folk.

Intressant?

PS. Det är rätt kul att samtidigt läsa följande om anmälningsstatistiken för 2015:

  • Antalet anmälda olaga hot ökade med 2 procent till 51 800, medan anmälda ofredanden minskade med 1 procent till 56 800 brott.
  • Både anmälda brott om grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning minskade i jämförelse med föregående år, till 1 520 anmälda brott (- 12 procent) respektive 1 830 anmälda brott (- 8 procent).
  • Antalet anmälda våldtäkter minskade 2015 med 12 procent till 5 830 brott.

Det stämmer inte särskilt väl med vad Magnus Lindgren skriver i SVD.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements